BiP har blitt fem år

Business is Personal AS (BiP) har blitt fem år. Fem år! Jeg er overrasket over at egen virksomhet, som ble til ved en tilfeldighet, har vist seg å ha livets rett. Livet er fascinerende.

Samtidig er det en anledning til å dele noen refleksjoner til andre som vurderer å starte for seg selv. Jeg har i alle fall brukt denne regnværsdagen i vinterferien til å skrive ned noen tanker og spørsmål i uprioritert rekkefølge. Håper du finner noe nyttig lesing blant de ni nedenstående punktene 😉

1. Alt er ditt ansvar

Når alt er ditt ansvar, blir det veldig tydelig hva du behersker godt og hva du har mer å gå på. Alt som går bra er din fortjeneste, og alt som ikke fungerer er din fortjeneste. Det er ikke mulig å skylde på andre eller gjemme seg bak utydelighet i ansvarsfordelingen. 

Det er heller ingen andre å delegere oppgaver til. Du må bokstavelig talt gjøre alt selv, enten det er oppgaver som daglig leder av et aksjeselskap eller som konsulent/rådgiver. Du er både arbeidsgiver og arbeidstager. Eier og styreleder. Selger og den som skal levere oppdraget fra A-Å. Skrive tilbud, forhandle frem og «close» avtaler, ha regnskaps- og resultatansvar. Strategisk leder og operasjonell «doer». Ingen oppgave for stor og komplisert, eller for liten og kjedelig.

Trives du med totalansvar, og hvordan kan du best levere på det?

2. Kunder og oppdrag før store kostnader

Jeg vet om andre som begynner med å leie flotte kontorlokaler, som går ut høyt og rigger seg for økonomisk suksess før kundene og inntjeningen er tilsvarende på plass. Det kan godt hende at denne tilnærmingen fungerer for noen, men jeg er ikke komfortabel med den og ville ikke rådgitt andre om det. Presset på uforholdsmessig høy inntjening, samtidig som utgiftene løper i toppfart, er en mulig stressfaktor.

Tilstrekkelige inntekter bør på plass før faste, større kostnader pådras. Eksempelvis, etter fem år i BiP har jeg fortsatt ikke prioritert å leie et lekkert kontorlokale i Oslo sentrum. Men det handler også om at det så langt ikke har vært viktig nok for verken kundene eller meg.

Det er uansett alltid fornuftig å opparbeide seg en økonomisk buffer, om mulig. Uforutsette ting skjer, bare se på koronaeffektene. Med andre ord, du behøver ikke å være av den risikovillige typen for å starte egen virksomhet. Derimot bør du ha minst en avtale/kunde i boks før du hopper i det. Helst flere. Det viktigste er likevel at du har et bevisst forhold til egen risikovillighet, og hvilken strategi det i så fall innebærer. 

Hvilken risikoprofil har du, og hva innebærer den?

3. Legg vekk prestisjen og egoet

Er prestisje og ego viktig for deg, bør du neppe starte eget selskap. I alle fall om du ikke har store vekstambisjoner. Om du motiveres mest av titler og ytre anerkjennelse, er ikke egen konsulentvirksomhet den mest opplagte veien.

De mest prestisjetunge kundene, som de tradisjonelle børsnoterte selskapene og største offentlige kundene, velger også primært de større og etablerte leverandørene. Det handler om tillit til summen av supplerende erfaring, kapasitet/risikovurderinger, etablerte merkevarer osv. Det finnes selvsagt unntak, men at du bør være mer enn én rådgiver er nesten en nødvendighet for visse typer oppdrag. Kjenn derfor etter hvor viktig prestisjekunder og – oppdrag er for deg.

Hvor viktig er prestisje og ego for deg?

4. Bevisst prisstrategi

For de fleste av oss, som driver i bransjer med høy konkurranse og mange dyktige leverandører, er prisingen minimum noe du bør ha et bevisst forhold til. Mange kunder har eksempelvis større betalingsvilje for konsulentoppdrag hos de etablerte og kjente konsulenthusene. De forventer at det koster fra høyprofilerte selskap, mens fra mindre og ukjente bedrifter forventes lavere priser. Som partner/seniorrådgiver i et lite/ukjent selskap kan det derfor hende at du bør prise deg litt lavere, enn som partner/seniorrådgiver i et stort konsulenthus med en velkjent merkevare i ryggen. Det føles ikke alltid rettferdig, men noe å være bevisst.

Samtidig skal du ikke være for beskjeden eller selge deg short. Du må kjenne din verdi og samtidig prise klokt gitt oppdragets karakter. En god avtale er når både kunden og du opplever vinn-vinn.

I tillegg er det ulik prising innen ulike nisjer. Eksempelvis, Management consulting er generelt høyere priset enn kommunikasjonsoppdrag. Velg derfor din posisjonering i markedet med omhu.

Hvilken prisstrategi passer deg og ditt marked?

5. Mer tid og overskudd til kundene

Noe av det beste med å drive selv, er at du kan velge å bruke mer tid og ha mer ro til hver kunde. Overfokuset på faktureringsgrad i et vanlig konsulenthus, går fort på bekostning både av kundene og rådgiverne. Det skaper en stressfaktor på prestasjon, internkonkurranse, tidsoptimalisering og lønnsomhet. Ja, det kan være lønnsomt, svært lønnsomt, men til hvilken pris?

Jeg vet i alle fall at jeg har en helt annen ro over meg nå, med egne rammebetingelser, som jeg håper og tror både kommer kundene og meg til gode. Jeg blir sjelden stresset lenger, selv på travle dager. Rådene jeg gir er i større grad et resultat av refleksjon og modnet innsikt. Det gjør jobben mer meningsfull, og forhåpentligvis skaper det merverdi for kundene. Her er det ikke noe riktig eller galt, bare prioriteringer.

Hvordan rangerer du maksimering av omsetning vs. tid og ro til kundene?

6. Økonomisk fleksibilitet

Noe av det beste med å eie og drive selv er den økonomiske fleksibiliteten som følger. Du kan fortløpende justere lønnsnivå fra måned til måned, velge lønn vs. utbytte, størrelse på buffer på konto vs. ulike investeringer. Fullt eierskap til økonomiske disposisjoner er gøy!

Et eksempel på et grep jeg har tatt, er å sette en årlig minimumsomsetning, årslønn og et krav om overskudd. Så lenge jeg leverer samlet på disse tre, har BiP livets rett. Hvis ikke må jeg finne på noe annet. Det er mine krav til meg selv.

Hvordan vil du håndtere den økonomiske fleksibiliteten på en ansvarsfull måte som passer deg?

7. Tilhørighet og kolleger

Uansett hvem og hva vi jobber med, så vil vi alltid savne noe. Ingen får alt på jobb hele tiden. Det jeg savner alle mest er gode kolleger, følelsen av å være en del av et lag. Noen å sparre med i det daglige, noen å feire suksesser og dele utfordringer med. Mange velger å løse dette ved å være flere partnere, ansette noen eller begge deler. Et team som bygger en business sammen. Gjerne også kombinert med vekstambisjoner som et selvstendig mål. Denne tilnærmingen har mye forførende ved seg, og ikke minst kan den løse mye av tilhørighets- og lagfølelsen. Jeg har også vurdert dette.

Samtidig kommer flere personer med en egen rekke særlige utfordringer. Blant annet risikoen og prisen ved å ansette eller inngå partnerskap med noen som ikke viser seg å passe inn. Frihetsfølelsen er også noe som reduseres ved en slik modell. Ingen enkle vurderinger eller fasitsvar her heller, men noe du bør tenke på og fortløpende vurdere.

Hvor viktig er tilhørighet og kolleger for deg, og hva betyr det for hvordan du rigger din virksomhet?

8. Når frihet rangeres høyt

Frihetsfølelsen det kanskje det aller beste med å drive eget selskap. Følelsen av at alt er opp til deg. Du kan jobbe så mye eller lite du ønsker. Selv bestemme hvem du vil jobbe med, hva du vil jobbe med, hvor du vil jobbe og hvordan omsetningen disponeres. 

Alle rangerer derimot ikke frihet like høyt. For noen er trygghet og forutsigbarhet viktigere. Da er det antagelig bedre å være ansatt i et større selskap, og heller gi fra seg noe av frihetsfølelsen. Viktigst er det å kjenne seg selv godt. 

Hvilke verdier er mest styrende for din livskvalitet?

9. Livet handler om valg

En tidligere kollega minnet meg på at livet handler om valg, Hun sa at jeg jo «har tatt mine valg». Det fikk meg til å tenke.

Jeg hadde eksempelvis ikke noen drøm om å drive selv eller bli gründer. Tvert imot, jeg datt litt tilfeldig i det. Som så mye annet her i livet, handler livet ofte om tilfeldigheter. Samtidig har det som begynte som en tilsynelatende tilfeldighet blitt et aktivt valg. Så da var det kanskje ikke så tilfeldig likevel?

Jeg har akkurat blitt 52 år og lurer fortsatt på hva jeg skal bli når jeg blir stor. Og jeg er neppe alene. Er det ikke rart? Hvordan mange av oss går igjennom livet, og tar det som det kommer. Griper mulighetene som kommer underveis og lar veien gå til. Jeg vet fortsatt ikke hvordan livet ser ut om fem eller ti år, knappest i 2022. Ikke har jeg noen klare og hårete mål om det heller. Livet er godt underveis.

Men hun har rett. Livet handler om de mange små og store valg vi tar hele tiden. Noen jobbmuligheter har vi ugjenkallelig valgt bort, bevisst eller ubevisst, andre og uante valg ligger forhåpentligvis der fremme. 

Hvilke overordnede valg er riktig og viktig for deg, gitt at livet handler om prioriteringer og ingen får alt?

For nå, la meg gratulere lille BiP med femårsdagen, og takk til alle kunder og støttespillere som har bidratt til at BiP og jeg har livets rett. Tusen takk!

http://www.businessispersonal.no

Reklame

4 kommentarer om “BiP har blitt fem år

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s