Hva er å leve godt?

blogg bildeBloggen ble publisert påsken 2019, slettet og nå repostet.

I påsken kjøpte jeg et hus på landet. Nesten en time fra Oslo med bil utenom rushtrafikken. Eller 45 minutter med tog, som jobbpendlerne til Oslo bruker. Det høres kanskje tilforlatelig ut. Big deal, flytte ut av byen? Men for en som er født i Bygdøy Alle og har Frogner, Oslo og urban som identitet, oppleves veiskillet dramatisk. Er dette et valg i retning et godt liv?

For det første selges nå min egen drømmeleilighet ved Solli plass. Der jeg for noen år siden rev ut innmaten, laget ny planløsning og bygget alt opp igjen slik jeg ville ha det. Ingenting i den leiligheten er tilfeldig, helt ned til den matte malingen som jeg senere oppdaget ikke tålte å bli tatt på uten å sette flekker. Jeg rett og slett elsker hjemmet mitt. Når jeg kommer inn døren er det MIN hule.

Men jeg har nesten ikke hatt noen inn døren der. Etter lange dager på jobb og trening, brukes den lille tiden som er igjen helst alene. Jeg kan velge mellom fire matbutikker innen to kvartaler. Den ene trenger jeg ikke gå ut for å gå inn i. Det er over 20 restauranter og kafeer innen et kvartal, så jeg behøver aldri å lage middag etter en lang dag. Jeg kan velge mellom tre treningssentre innen et kvartal. Jeg har garasje til bilen med heis rett opp til leiligheten, men bruker nesten ikke bilen. På en solskinnsdag kan jeg sette meg ut på terrassen. Vaskehjelp er inkludert i felleskostnadene. I det hele tatt, jeg har nådd klimaks for komfort i livet. Er dette det gode liv?

Ja, det er det på mange måter. Det har i alle fall vært et mål å oppnå denne type komfort. Ikke liker jeg å lage mat, vaske hus, stelle hage eller måtte ferdes i rushtrafikk. Jeg elsker derimot å bruke hodet og hjertet, og har jobbet hardt og målrettet for å leve som jeg gjør.

Men jeg har også gradvis kjent på en nummenhet i all komforten. Gir den den samme gleden lenger? Trenger mennesket å ha noen manuelle oppgaver, brette opp armene og måke litt snø innimellom, for å føle på det å leve? Er kontrastene en nødvendig del av et godt liv?

Jeg har akkurat lest boken «Kunsten å leve godt». Det var en fin bok å lese mellom visning og budrunde. Den minner meg på mye jeg alt vet, men ofte glemmer. For eksempel at forskning viser at inntekt over rundt en million i året (Norge) har liten eller ingen effekt på livskvaliteten vår. Det betyr at når vi jobber hardt for å tjene vesentlig mer enn dette, bør det være av andre grunner enn egen livskvalitet. Jeg stiller meg derfor spørsmålet, hvorfor er det viktig? Og hvor viktig er det?

Så står det om «Fuck you money» i boken, og der faller i alle fall en brikke på plass. FYM er de pengene du har jobbet hardt for og har liggende for å beholde friheten din. Det er de oppsparte midlene som gjør at du kan si opp eller takke nei til en jobb uten å havne i økonomisk uføre. Du kan slutte pga. verdikonflikt eller strategisk uenighet. Det er en god følelse. For meg som rangerer frihet så høyt har dette alltid vært en drivkraft, jeg har bare ikke satt ord på det. Men hvor mye FYM trenger vi? Hva er nok?

Og hvorfor flytte fra hjembyen til et annet fylke?

Jo, kjærligheten spiller en rolle. Skal vi satse på kjærligheten må vi ta en viss risiko. Noen flytter til utlandet, jeg flytter til vakre og landlige Østfold.

Men like viktig, jeg lever av endring og vekst. Når jeg begynner å kjenne nummenheten i all komforten er det på tide å utfordre seg selv. Jeg er spent på å se livet fra et nytt geografisk og sosialantropologisk perspektiv. Jeg skal ta jenta ut av Frogner, selv om Frogner ikke går ut av jenta.

Jeg skal pendle rundt to timer hver dag jeg fysisk må være tilstede på møter og jobb i Oslo. Det er forhåpentligvis rundt tre eller fire dager i uken. Ved hjelp av diverse transportmidler som tog, til fots, sykkel og kanskje trikk eller buss. Den komfortable bilen må til pers lokalt. Men uten egen garasje i Oslo lenger, sitter det nok lenger inne som pendler nå som mitt elskede Oslo har blitt bilfiendtlig. Det er en egen debatt.

Jeg kjøper meg ned i eiendomsmarkedet for første gang i mitt liv. Det er litt skummelt og fint på en gang. Og helt ukarakteristisk.

Jeg skal slippe taket i måter jeg har gjort ting på lenge, fordi jeg vil og må videre for å lære og vokse. Kanskje går det rett vest og indre motstand kommer garantert. Kanskje blir det Oslo igjen før vi vet ordet av det. Kanskje blir det en blogg om et år om hvorfor dette var en skikkelig dårlig ide. Men kanskje blir det en berikende opplevelse for livet? Kanskje er det spot on, det neste riktige skritt? Jeg er klar for å prøve.

Og på landet og landet, fru Blom. Huset har ingen hage. Det ble bygget i 2017, og føles mer som en leilighet med terrasse. Nærmeste matbutikk er 400 meter, treningssenteret ti minutters gange og storsenteret en kort sykkeltur unna.

Det viktigste budskapet i «Kunsten å leve godt» handler likevel om noe mye viktigere enn hvor og hvordan vi bor.

Vi blander for ofte begrepet livskvalitet med ytre suksess, når all erfaring viser at det er indre suksess som teller. Hvorfor prøver det moderne samfunn å styre oss mot materiell suksess, heller enn mot en mindre stressende tilværelse? Hvorfor finnes det lister over de rikeste, men ikke over de mest tilfredse?

Penger, makt og popularitet er ting vi bare har begrenset kontroll med. Konsentrerer vi oss om disse tingene, vil vi bli dypt ulykkelig om vi mister dem. Suksess er sjelefreden du føler når du har gitt alt for å være så god du bare kan. Suksess i form av holdning, ikke i form av titler, medaljer eller overgangssummer. Vi har lykkes når vi ikke lar oss bringe ut av fatning, hverken av suksess eller tap. Vi må konsentrere oss om ting vi kan påvirke, og konsekvent overse alt annet.

Et godt liv er ikke noe du finner frem til utelukkende ved grubling. For å vite hva man vil her i livet bør man rett og slett prøve noe. Så nå skal jeg prøve noe nytt. Jeg ønsker meg selv lykke til.

 

Reklame

2 kommentarer om “Hva er å leve godt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s