Om å ville hverandre vel

IMG_6134

I går deltok jeg på en interessant årskonferanse. I tillegg til å holde et foredrag, fikk jeg hørt på de andre foredragsholderne. Det er det mye læring i.

På papiret så jeg et knippe foredragsholdere med svært ulik bakgrunn. Torgeir har mistet sønnen sin, Marco snakker om kommunikasjon i hverdagsrelasjoner, Tone Lise om å ta ekte samfunnsansvar i det stille, Kolbjørn om kraften i vennlighet og jeg om hva som gjør noen til bedre ledere enn andre.

Det var med andre ord ikke opplagt hva den røde tråden var. Jeg ble likevel mer satt ut av hvor mye vi hadde felles, enn hvor forskjellige vi var.

Alle hadde det samme budskapet: Vi spiller hverandre bedre ved å dele våre erfaringer.

For meg er dette noe av kjernen i god ledelse, men i går var det så mye mer. Det var den røde tråden i hvordan vi som samfunn kan få det bedre. Tenk om vi alle hadde den tilnærmingen til livet og hverandre?

Om vi la vekk hersketeknikker, arroganse og synet på andre som konkurrenter, noen vi ser på som truende og må snakke ned. Oftest er det utrykk for usikkerhet, og usikkerhet avler usikkerhet. Det er en ond sirkel, for mennesker er avhengig av trygghet for å fungere godt.

For det er jo ikke slik at jo mer andre lykkes, jo mindre er det igjen til oss? Livet er ikke en begrenset pai.

Det er da heller slik at jo bedre vi spiller de rundt oss, jo mer vi deler av det vi kan, jo bedre blir vi selv? Det er en god sirkel.

Den andre røde tråden i går var verdien ydmykhet. Alle fremhevet den uavhengig av hverandre og tema.

I ledelse er ydmykhet ikke bare en styrke, men nærmest blitt en premiss for god ledelse av høyt utdannede kunnskapsmedarbeidere. Vi søker å ansette folk som er bedre enn oss selv, som tilfører en annen kompetanse. Slik bygges de sterkeste teamene.

En leder skal spille teamet sitt godt, ikke omvendt. Da kommer ydmykhet til god hjelp, uttrykt ved nysgjerrighet, evne til å lytte, og gjensidig respekt for andres ståsted.

Visdommens rollemodeller, som Aristoteles, Sokrates, Nelson Mandela og Maya Angelou, har det samme budskapet: Jo mer vi lærer, jo mer vet vi at vi ikke vet. Den klokeste er den som vet at hun eller han vet svært lite.

I går ble jeg satt ut av ydmykheten, klokskapen og et felles brennende ønske om å dele sine erfaringer med et formål: Å spille andre gode. For et inspirerende budskap.

La oss ville hverandre vel. La oss unne hverandre suksess. La oss dele erfaringer som aldri før.

Det er slik summen av oss blir mer enn en haug med dyktige enkeltpersoner. Det er slik team bygges. Det er slik ledere bygges. Og det er slik en bedre verden bygges.

#letsdoit #wecandoit

Reklame

2 kommentarer om “Om å ville hverandre vel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s