Gode historiefortellere driver endring

IMG_6057

«The art of storytelling can be used to drive change”, Richard Branson.

Vi lever i en komplisert verden og oversvømmes med informasjon. Vi har aldri måttet kjempe like mye om oppmerksomheten. Det er en utfordring for ledere, gründere og foredragsholdere. Hva skiller de vi husker fra røkla?

Jo, de er gode historiefortellere. De er kommunikasjonskunstnere som motiverer andre til å endre seg. Tenk hvor verdifull den kompetansen er i dag?

Har det slått deg at du kan bli en av disse, om du bare trener riktig og lenge nok?

Om du er toppleder, er det ingen vei utenom inn i fremtiden. For Millennials motiveres mer av retning og mening, enn lønn og betingelser.

Det er en ting alle gode historiefortellere har felles og det er lidenskap. Det er ikke mulig å inspirere andre uten å være inspirert selv. Du må være tydelig på hva som driver deg, hvorfor du er så motivert og ønsker å dele lidenskapen din. Du må være personlig.

Jeg kommer stadig tilbake til Starbucks, for CEO Harold Schultz er rå på historiefortelling. Når du ser en kopp kaffe, hva ser du da? Bare kaffe? Schultz, derimot, ser ikke en kaffekopp. Han ser gode samtaler, folk som koser seg, romantikk og aktivitet. Starbucks er ikke i kaffebransjen, de er et tredje sted mellom jobb og hjemme, hvor kaffen er senter for samtalene. Et sted for felleskap. Derfor har Starbucks blitt en av verdens sterkeste merkevarer. De er historiefortellere.

Hva med når du ser en vinflaske, hva tenker du? Alkohol, rødvin, hvitvin, pris? Om det er alt du tenker, har du ikke en ekte lidenskap for vin. De som har det renner over av assosiasjoner om svale sommernetter i Toscana, gode venner, flørt, stemning, peiskos, en god bok og minner for livet, bare de ser en vinflaske.

Så spør deg selv: Hva bringer ut en lignende lidenskap i meg?

”Life isn´t about finding youself. It´s about creating yourself”, George Bernhard Shaw.

Om du leder en virksomhet, hva er det ved den som tenner gnisten i deg? Klarer du å beskrive det og lage det om til en god historie? Essensen i hvorfor du går på jobb hver dag?

Syntes du ikke at du har noen gode historier å fortelle? Tenk igjen, for det har du garantert. Det har alle som brenner for noe. Du trenger kanskje bare litt sparring og tid på å identifisere den? Prioritere tid på å utvikle den?

Finner du etter litt ettertanke at du ikke brenner for noe i jobben din, bør du seriøst vurdere å skifte jobb. For selv om lidenskap alene ikke er nok, er det en forutsetning for å bli virkelig god.

Her kommer noen konkrete verktøy.

Tallet tre er en nøkkel i kommunikasjon. Tre er det minste tallet som skaper et mønster eller fremdrift. Vi klarer å huske opp mot syv ting i korttidsminnet, men tre er det vi husker best. ”Klar, ferdig, gå”, ”frihet, likhet, brorskap”, tre musketerer, tre bukkene bruse osv. Det er derfor en virksomhet bør ha tre verdier, ikke fire eller fem. Så når du ønsker at målgruppen skal huske noe, kommuniser tre ting. Da øker sannsynligheten for at de faktisk huskes.

Vi vet at et smil er gull, men lett er det ikke uten inspirasjon. Har du prøvd å smile naturlig og smittsomt på kommando? Historiefortellere bruker smil aktivt, fordi det er den sterkeste følelsesmessige reaksjonen vi mennesker har. En artikkel i Forbes skriver at smilet stimulerer hjernens belønningsmekanisme på måter som er sterkere en selv sjokolade. Smilet er en nytelsesfremmer uten like, men det må være ekte. Nevrologiske tester viser at mennesker klarer å skille mellom falske og ekte smil. Nok et eksempel på at ekte lidenskap er det som gjelder for historiefortellere.

Historiene vi velger å fortelle oss selv har en stor innflytelse på vår evne til å engasjere andre. Potensialet vårt handler ikke om hva som har skjedd i livene våre, men hvordan vi velger å tolke det som har skjedd. Ledere flytter ikke fjell med store datamengder. De gjør det ved å dele litt av hjertet sitt.

”Don´t address their brains. Address their hearts.”, Nelson Mandela.

Gode historiefortellere bruker ikke mye tall eller tekniske beskrivelser. Forskning viser at statistikk, dokumentasjon og bransjespråk er de minst effektive måtene å lære bort komplekse ting på. Personlige historier og analogier er de mest effektive.

Klassisk historiefortelling inneholder de samme elementene. De starter med et vanskelig utgangspunkt, som folk kjenner seg igjen i, og snur den til læring. Det er kampen som vinnes, og læringen i den. Historien gir oss håp og mot.

Vi ønsker menneskelige og modige ledere som går foran. En av de mest suksessrike entreprenørene i verden fikk dette spørsmålet hver dag av faren sin over middagsbordet: Hva feilet du på i dag? Om hun ikke hadde noe svar, ble han skuffet. For det betydde at hun ikke hadde prøvd noe nytt i dag.

Det er umulig å leve et liv uten å feile gjentatte ganger, med mindre du lever så forsiktig at du egentlig ikke har levet. Ved å kommunisere dine feil og motgang, gjør du deg tilgjengelig og spiselig for andre. Du blir rett og slett troverdig og ekte. Å vise denne form for sårbarhet viser mot og inspirerer.

Ydmykhet og humor er to ingredienser som er gull. Om du ikke er den morsomme typen, kommer vi et stykke med selvironi. Bare den ikke dras så langt at vi mister troverdigheten vår. Vi må ikke drite oss selv ut så mye at ingen lenger tror vi kan noe eller har tro på oss selv. Det må være en helt i historien som klarer seg til slutt.

Så hva med bruk av PowerPoint? For det første, PowerPoint er et nyttig verktøy. Utfordringen er bare at de fleste bruker den uhensiktsmessig. Du har garantert sett presentasjoner som er overlesset med masse tekst og tall. Sidene har kanskje vært så fulle at du ikke en gang har klart å lese hva som står der. Blir du inspirert eller klokere av slike presentasjoner? Neppe, så hvorfor fortsetter vi å gjøre det?

En effektiv PowerPoint inneholder mer bilder enn tekst. Sider med mye støy, som masse tekst, tall og søyler, tar oppmerksomheten vekk fra hovedbudskapet i historien. Ted.com har forsket på det og konkludert med at det mest effektive antallet i en PowerPoint er maks 40 ord til sammen, ikke på en side. Presentasjonen skal ideelt sett være på maks 18 minutter, som er det tidsrommet vi klarer å holde best fokus.

Så neste gang du skal pitche en ide, kast alle overfylte PowerPoints og bruk bilder. Både faktiske bilder og snakk i bilder. Snakk fra hjertet. Hvorfor skal noen kjøpe ideen din eller lytte til deg? Hvordan kan du kommunisere det du brenner for, så det blir relevant for andre?

«Teaching is hard! You need different skills, positive reinforcement, keeping students from getting bored, commanding their attention in a certain way», Bill Gates

Å bli en god historieforteller er ikke enkelt. Der krever et liv med trening. Martin Luther King Jr. er regnet for å være en av tidenes beste. Trodde du ”I have a dream”-talen på 17 minutter kom på sparket 28. august 1963? Tro om igjen. I forkant hadde King holdt over 2500 taler vi vet om, og langt overskredet 10.000 timers regelen. God improvisasjon kommer fra de som har trent masse. Gode historiefortellere fødes ikke, de bygges.

Så om du ikke er helt i mål, så husk at for å bli en mester i noe bør du har trent i 10.000 timer på det. Mange bruker opp til 200 timer på å forberede seg på en 18-minutters TED-presentasjon. Steve Jobs brukte mange uker med forberedelser før sine legendariske Apple-presentasjoner. Det er med andre ord håp for de fleste av oss.

De fleste bruker for lite til på forberedelser til å bli skikkelige gode. Det er som med alt annet her i livet, vi må jobbe målrettet over tid om vi skal ha et håp om å bli skikkelig gode på noe.

Å lage en god historie, enten det er for en bedrift eller deg som person, er en god investering. Å trene på å kommunisere den effektivt er vel anvendt tid, om du vil være en av fremtidens ledere.

Inspirerende ledere forteller personlige historier som setter visjonen deres ut i live. De vet at gjennom å snakke fra hjertet, så skaper de en felles lidenskap rundt et felles mål. Da kan de få til alt.

Så om du ikke har utviklet en emosjonell visjon, misjon og mening for virksomheten din, og en personlig historie til å gi dem liv, så bør du bruke tid på dette fremover. For mennesker bryr seg lite om hvordan de skal gjøre jobben sin før de forstår hvorfor de gjør den.

#youcandoit #wecandoit

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s