Dagen etter dagen etter dagen

img_1924

Mens de fleste nordmenn er på vei hjem, sitter jeg igjen litt til og reflekterer over valget. Dette er både en tid for selvransakelse og for å se fremover.

Om få timer skal USAs neste president møte den nåværende i det hvite hus, få kvartaler fra her jeg sitter og spiser frokost. To menn som så vidt har møttes en gang av opplagte grunner. De har vært mye skittkasting. Nå skal de samle USA igjen i håp om en konstruktiv vei videre.

Vi stiller oss fortsatt spørsmålet om hvordan dette kunne skje, men det slår meg at vi da virkelig ikke tok så feil likevel. Hillary fikk flest stemmer. Hun var den kandidaten flest i USA ønsket, akkurat som vi håpet og trodde. Analysene traff.

Spådommene var at valget ville bli jevnt eller at Hillary ville vinne klart. Det ene av de to scenariene slo til. Valget ble svært jevnt. Igjen, analysene traff.

At USA har en sær valgordning som gjør det mulig å vinne valget uten å få flest stemmer, må vi bare leve med, i alle fall i denne omgang. Kanskje blir den endret i fremtiden for å unngå situasjoner hvor den mest populære kandidaten ikke vinner. Det vil tiden vise.

Uansett, det ble stang ut for Hillary og stang inn for Trump. Jeg får assosiasjoner til et straffeoppgjør i en verdensmesterskapsfinale. Vårt lag tapte på marginer og uflaks. Det er surt og urettferdig, men slik er spillereglene.

Kapteinen på laget vårt gjør det eneste rette, som legendariske kapteiner gjør. Hun gratulerte vinneren og sa noen inspirerende og verdige ord. Kapteinen tok seg sammen for å vise den styrke som forventes av store ledere, samtidig som hun er menneskelig og følelsene av skuffelse skinte igjennom. Slike ledere vil vi ha.

Jeg var en av dem som trodde og håpet at hun skulle vinne med klar margin. Håp er selvsagt en del av denne optimistiske vurderingen, men den var også underbygget av lang tids grundig analyse. Hvorfor overvurderte jeg hvor mange som ville stemme på henne? Og hva kan jeg lære av dette når vi nå skal videre?

Dagen etter dagen etter dagen, er dette den viktigste selvransakelsen og læringen jeg sitter igjen med: ”Vi ser ikke ting slik de er, vi ser dem slik vi er”, som Anaïs Nin sa det så godt. Jeg undervurderte mitt ståsted, mitt ´bias´, enda jeg burde vite bedre.

De Hillary-tilhengerne som har vært på en Trump-rally og en Hillary-rally, har hatt to dramatisk ulike opplevelser. En Trump-rally besto av ”rednecks” og mennesker som ikke representerer de ressurssterke. De var ikke ´velkledde´ og oste renslighet. Atmosfæren var sint, aggressiv og trist.

Hillary-fans følte seg derimot hjemme på hennes rallyer. De var blant sine. Pent kledde, veloppdragne mennesker. De ser seg selv som opplyste med gode verdier. Som en av eliten, selv om vi ikke vil si det høyt eller kanskje innrømme det.

For elite har en negativ klang. Det er snobberi, folk som tror de vet bedre enn andre og er bedre enn andre, som er mer opptatt av makt og status enn de usynlige. Føler du deg ukomfortabel nå? Bra.

For Norge er også en del av eliten som et av verdens rikeste land. Alle store medier i USA og Norge er den del av eliten. Politikere er eliten, uansett hvor trange kår de vokste opp i eller hvor ukomfortable de er med dress og mingling. I det øyeblikk du blir stortingspolitiker eller statsråd blir du elite. For begrepet ´elite´ har en mye bredere definisjon enn vi normalt tenker på. Det har den i alle fall for amerikanske velgere.

Det er oss halve USA er forbanna på. Vi sitter igjen med for mye av godene. Vi tar oss til rette på deres bekostning. Vi tar ikke nok vare på de usynlige og de som sliter. Vi er oss selv nok og de har fått nok. Vi kan være uenige i dette så mye vi vil, men det hjelper lite. Vi symboliserer det de er sinna på.

For å illustrere dette har jeg lagt ved et bilde av meg selv, optimistisk og kledt i ´business casual´. Bildet er tatt på vei inn til valgvake hos den norske ambassadøren i Washington.

Jeg har undervurdert at jeg er og blir en av ´eliten´, uansett hvor fordomsfri, åpen og ´nedpå´ jeg føler at jeg har blitt. Selv om jeg ikke har noe som helst formell makt eller status.

Selvsagt ser jeg verden som Hillary ser den. Jeg kjenner meg igjen i henne, som så mange av de jeg kjenner gjør. Vi identifiserer oss med henne. Mens Trump-land derimot er veldig fremmed for oss. Vi hører ikke hjemme der. Det gjør ikke halve USA heller.

Jeg er ikke sinna og forbannet på eliten. Jeg er en del av den. Hvem skal jeg være sinna på? Det måtte være Trump. Men selv han får meg ikke i fistel. Jeg har det rett og slett for godt til å bli så sinna. Derfor forstår jeg ikke graden av sinnet deres heller. Det er det litt vondt å kjenne på. Jeg har blitt påmint at jeg ser ikke verden som den er, men som den delen av verden jeg er.

Vi burde går litt i oss selv, før vi raser ufortrødent videre. For skal vi få økt forståelse av hva som skjer i USA og verden, så må vi fortsette å utfordre oss selv. Vi kan ikke skylde på hvor dumme vi syntes halve USA er. Vi kan ikke akseptere en holdning om at alle som har stemt Trump er idioter. Selvsagt er de ikke det. Da bidrar vi bare til polariseringen og bekrefter fordommene deres om hvor elitære vi er.

La oss gå et liv i deres sko og se hva vi hadde stemt. Først da kan vi ha en kvalifisert mening. Hadde vi vokst opp i en fattig familie i USA, og sett president på president komme med store løfter om hvordan de skal gjøre livet bedre for oss uten å merke en dritt, så hadde vi etterhvert blitt forbanna også. Vi hadde sikkert stemt Trump.

Så la oss både gå i oss selv, lære av dette og gå fremover. Jeg velger å være optimist både på Trumps, USA og verdens vegne.

Det er som Hillary sa i talen sin i går:

«We have seen that our nation is more deeply divided than we thought. But I still believe in America – and I always will. And if you do, too, then we must accept this result -– and then look to the future. Donald Trump is going to be our president. We owe him an open mind and the chance to lead.»

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s