Får vi vår happy ending i dag?

img_1750

Valgdagen er endelig her. De første stemmelokalene har akkurat åpnet her på østkysten og folk står alt i kø for å stemme.

Disse to utfallene fremstår som mest sannsynlig: helt jevnt eller valgskred for Hillary.

USA holder pusten. Norge holder pusten. Kan virkelig Trumps galskap holde helt inn? Finnes det virkelig så mange sinna, frustrerte og uopplyste mennesker? Eller fungerer verden fortsatt som den skal og tar til vettet?

Min magefølelse er at vi får se et valgskred for Hillary. Ja, selvsagt er det håp og subjektivitet i det, men magefølelsen hadde også rett i 2008 da min kandidat tapte mot Obama.

Reality-stjernen og forretningsmannen Trump har fått maks ut av sin strategi og innsats, og akkurat det er det bare å ta av hatten for. Han har tatt det lenger enn noen trodde mulig. En milliardær som aldri har brydd seg om de underpriviligerte i sitt liv, klarer å overbevise dem om at han er deres mann. Trump har klart å ta valgkamp til et nytt nivå gjennom en kommunikasjonskanal han behersker som en mester, nemlig reality-tv. Der treffer han denne målgruppen rett hjemme. Men det kan likevel bare holde så langt. Jeg nekter å tro at det kan holde helt inn.

Hillary er tidenes mest kvalifiserte presidentkandidat. Å lede USA handler ikke om å være best på konsertscenen eller reality-tv, men om å levere i verdens mektigste lederjobb.

Hun representerer inkludering, kjærlighet, ”vi” og ikke ”jeg”, optimisme, spille hverandre gode, samarbeid, håp og tro. Hun bygger på de verdiene USA er fundert på.

Trump representerer hat, frykt, rasisme, skittkasting, ekskludering, egoisme og splittelse. Ingen av disse verdiene inspirerer og er i strid med alt som har gjort USA stor gjennom tidene.

Ja, USA slites mellom de to verdigrunnlagene og landet er ikke alene. Fremmedfrykt, ekstremisme og hat vokser frem i hele verden, også i Europa. Det som skjer i USA skjer også på vår hjemmebane. Dette bør bekymre oss alle, for dette angår oss alle. Det er ikke uten grunn at noen har sammenlignet Trumps retorikk med Hitlers.

Jo flere mennesker som føler seg utenfor, som ikke opplever kjærlighet, omsorg og trygghet. Som sliter økonomisk og føler seg mislykket, jo bedre grobunn får ekstremisme. Alle har vi et ansvar for å forebygge at vi ikke får en verden som styres av frykt og splittelse.

Jeg velger å tro at USA igjen kommer ut av denne indre krisen med sine gode verdier i behold, som de har gjort så mange ganger før. Alt annet er for deprimerende å tenke på. Det blir som en dårlig dommedagsfilm hvor de gode heltene ikke vinner over de onde til slutt. Verden trenger sin happy ending. Vi trenger en dose Disney.

Jeg tror vi får vår happy ending.

Hillary vinner med et valgskred og verden er på plass igjen. I alle fall hva angår verdens mektigste lederjobb.

Reklame

2 kommentarer om “Får vi vår happy ending i dag?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s