Kjærligheten til Hillary

img_1499

Kjærligheten? Mange, både amerikanere og nordmenn, har sagt at jeg er gæren. Hvorfor er en nordmann til de grader opptatt av at Hillary Clinton blir USAs neste president?

Jo, det skal jeg prøve å forklare rasjonelt, selv om det til syvende og sist handler mest om følelser. Det handler alltid mest om følelser.

1. Hillary er en typisk ”flink pike”. Hun er smart, dyktig, hardt arbeidende, ambisiøs, følger regler, er opptatt av å gjøre det rette og er godt forberedt. Hun liker dårlig når hun ikke får til noe, men gir seg ikke for det. Flere som kjenner seg igjen i den beskrivelsen?

2. Hillary er en god leder. Hun er en som alltid leverer, men som ikke er så opptatt av å skinne selv. Hillary er mest opptatt av å spille andre gode. Det er kjernen i god ledelse.

3. Hillary fremmer gode verdier. Hun bryr seg oppriktig om andre. De som har møtt eller kjenner henne bekrefter at hun representer integritet, omsorg og snillhet. At hun har mot, utholdenhet og umenneskelig styrke, er selvforklarende. Hun snakker ikke bare om disse verdiene og har dem liggende i en skuff et sted, hun lever og ånder dem.

4. Hillary er en rollemodell. Hun har stått i dritt nesten hele livet. Ingen levende kvinne i posisjon har måttet tåle så mye som henne av skittkasting over så lang tid. Hun står fortsatt oppreist i en alder av 69 år og kjemper for det hun tror på ufortrødent. Hun gir seg aldri. Selv Donald Trump måtte gi henne det. At hun har bristet et par ganger gjør henne menneskelig. Nei, hun er ikke perfekt hun heller. Gudskjelov. Det gjør henne ikke mindre til en rollemodell. Tvert i mot. Under det presset og den lupen hun har levd med, har hun feilet mindre enn noen andre ville gjort i tilsvarende situasjon. Det står det stor respekt av.

5. Hillary er kvinne. USA trenger en kvinnelig president. Om det store glasstaket nå brytes om to dager, har Hillary brutt vei for kvinner verden rundt. Hun vil vise alle små jenter som vokser opp, at også de kan bli hva de vil. Ingenting er umulig lenger. Hetsen hun har måttet tåle som kvinne viser at fordommene lever altfor godt når makt står på spill. Majoriteten av godt voksne, kvinnelige ledere med ambisjoner har vært utsatt for hersketeknikker. De har enten blitt sett på som truende, holdt nede, måtte bevise dobbelt så mye som en mann, blitt disset eller frøset ut på et eller annet tidspunkt. Ikke fortell meg noe annet, selv om ikke alle tør å snakke høyt om det, forståelig nok. Til det har jeg snakket med for mange kvinner opp igjennom og selv vært ute en vinternatt. Verden har ikke kommet lenger, selv ikke i et flott land som Norge, som lenge har hatt kvinnelige statsledere. Det betyr ikke at alle kvinner er gode ledere. Overhodet ikke. Det betyr bare at vi må komme dit hvor gode, kvinnelige ledere vil lykkes like godt som gutta. Det vil en Hillary-seier bidra til.

6. Hillary står for en solid politikk basert på åpenhet, samarbeid og sunn fornuft. Hun er i ett med tidsånden og samfunnets utvikling på abort, LGBT og andre verdispørsmål. Hennes utenrikspolitikk kjenner vi godt og hun ser USAs rolle i verden. Innenriks kommer hun til å videreføre mye av Obamas politikk, om enn ikke all. Hun har også den nødvendige erfaringen til å få gjennomført mye av politikken. Uansett sammensetning i senatet og kongressen, har hun vist at hun klarer å samarbeide på tvers av partilinjer under tøffe forhold.

7. Jeg er veldig glad i USA. Halve hjertet mitt er norsk, den andre delen amerikansk. Jeg har bodd der, jobbet der, har familie der og tilbragt nesten alle feriene mine der. Amerikanerne tror jeg er amerikansk. Denne uken har jeg fått jevnlige spørsmål om jeg har stemt allerede. Jeg svarer «Not yet». Så selv om alle kjærlighetsforhold også har sine utfordringer, bryr jeg meg ekstra mye om hvem som leder akkurat dette landet.

For meg har dette valget aldri handlet om Donald Trump. Det har alltid handlet om Hillary Clinton.

Uansett hvem Hillary hadde møtt som motkandidat, handler det om at hun skal og må vinne.

Hillary er den mest kvalifiserte presidentkandidaten i moderne tid. I teorien burde dette valget vært en ”walk over” for henne. Hovedgrunnen til at det ikke er det, er at hun er kvinne. Det er den brutale og ukomfortable sannheten.

Ja, Trump er på mange måter drømmemotstanderen til Hillary, fordi han er så ukvalifisert. Hun ville sannsynligvis tapt mot en kvalifisert mann. Derfor er det desto viktigere at hun vinner på tirsdag.

Alle som er opptatt av å fremme god ledelse, bra verdier, likestilling og spille dyktige kvinner gode, bør derfor krysse alt de har av fingre og tær for at hun vinner.

Ikke fordi vi er redde for hva Trump vil finne på som president, for det er et eget tema, men fordi det er så viktig at nettopp Hillary vinner. Om hun ikke vinner, vil likestillingskampen få sitt største symbolske tap i vår levetid. For en fallitterklæring.

Derfor er jeg for n´te gang i USA med mitt marginale bidrag. For Hillary skal og må vinne på tirsdag. Det vil bli den største historiske seieren i vår levetid.

Hun er min rollemodell. Hun er mitt førstevalg for verdens mektigste lederjobb. Hun inspirerer og gjør meg stolt over å være kvinne og ”flink pike”. Og ikke minst, hun står for de samme verdiene. Vi er #strongertogether og #lovetrumpshate.

Hillary, I´m with you. Always.

Reklame

4 kommentarer om “Kjærligheten til Hillary

    • Oi, så hyggelig skrevet, Hedda! Jeg har ikke brukt noe energi på å komme i mediene på dette, men hadde selvsagt stilt opp om noen hadde spurt meg. Dette brenner jeg for 😉

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s