Make America Sane Again

fullsizerender-5

Jeg har akkurat satt meg ned på en av USA mest ikoniske tavernaer, Martin´s Tavern i Georgetown. Alle amerikanske presidenter fra Harry Truman til George W. Bush har frekventert her. Ryktet er at JFK fridde til Jackie i bås nr. 3.

Med andre ord, et helt passende sted å skrive en stemningsrapport fra valget.

Etter å ha landet i Washington DC i går kveld, er i alle fall en ting klart. Med tre dager igjen til valget handler alt om å få folk til å bruke stemmeretten sin.

Det handler ikke lenger om å snakke politikk, men om å sikre størst mulig valgdeltagelse. Amerikanere har tradisjonelt dårlig valgoppmøte og dramatisk lavere en Norge. Det er en reell trussel mot det amerikanske demokratiet.

Meningsmålingene viser fortsatt en unison ledelse til Hillary. Likevel, forspranget vipper mellom en til syv prosent og målinger er bare målinger. De er upresise.

Jeg er rimelig sikker på at Hillary vinner, men hun er avhengig av at hennes velgermasse faktisk møter opp og stemmer.

Demokratenes budskap er at å ikke stemme, er det samme som å gi en stemme til Trump. For Hillary vil det bl.a. være avgjørende å få «black american» velgere til å stemme. De er en av hennes viktigste velgergrupper, men det hjelper lite om de ikke stemmer.

I vippestater som Florida må «latinos» stemme og ”millennials” engasjeres overalt. Med to hvite kandidater på hhv 69 og 70 år, er ikke dette bare bare.

Demokratene får superstjerner som Jennifer Lopez, Beyonce, Jay Z og Kate Perry på scenen med Hillary. De skal inspirere og informere om at hver enkelt stemme betyr noe med budskapet «Get out the Vote». Konsertserien heter «Love trumps hate» og er gratis mot at du registrerer deg med navn og kontaktinfo. Alle konsertene holdes strategisk i arenaer rett over gaten for et stemmelokale. Lykkes de med denne valgkampstrategien å få de unge til stemmelokalene? Det tror jeg. Bonusen er også at budskapet spres av seg selv i sosiale medier.

Det bringer oss over til dette valgets sære utfordring. En stor gruppe velgere er også aktivt forventet å frastå å stemme. Som et bevisst valg og en stille protest overfor et presidentvalg som ikke kan tilby en kandidat de støtter.

Flere jeg har snakket med her borte er fortvilet. Det er mange republikanere som ikke fikser Trump, og nekter å stemme på eget partis kandidat. Samtidig liker de Hillary så dårlig at de heller ikke klarer å stemme på henne. Oppegående mennesker som ikke ser annet valg enn å la være å stemme for første gang. Selv om de ser dette som sin demokratiske plikt. Situasjonen er surrealistisk og ny.

Jeg har vært i USA under flere valg. Aldri har jeg sett så få buttons, banners, t-skjorter, bumber stickers og annen valgkampreklame blant folk. Det er ikke lett å se at det er presidentvalg her i hovedstaden. Mange tør ikke å stå frem med hvem de støtter. Jeg har hørt om biler og hus som blir vandalisert. Så langt er jeg den eneste jeg har sett med en button på meg. Kanskje derfor så uvanlig mange kommenterer det?

Landet er i en politisk eksistensiell krise. Polariseringen er verre enn noensinne og landets nyhetskanaler må ta mye av ansvaret.

Nyhetskanalene er i dag den største trusselen mot det amerikanske demokratiet. Du får ikke servert nøytrale tv-nyheter, som du gjør på NRK og TV2. Norge er privilegerte slik, og vitner om at staten antagelig bør beholde eierskap i minst en nyhetskanal.

I USA er alle de store nyhetskanalene privateide og enten republikanske eller demokratiske.

De fleste velgere ser kun på den nyhetskanalen de identifiserer seg meg, enten du er demokrat eller republikaner. Det betyr at du vokser opp uten å bli opplyst eller tilstrekkelig utdannet via nyhetene. Det er kun de mest ressurssterke som ser på flere nyhetskanaler for å imøtekomme denne utfordringen. Det er en skremmende utvikling og Norge bør ikke følge USA her.

Hadde jeg vokst opp i et republikansk hjem som kun så nyheter via Fox News, hadde sikkert jeg også trodd at Hillary er djevelen selv og Donald den lederen USA trenger. Det er skremmende, for vi er et produkt av våre omgivelser enten vi liker det eller ikke. Nyhetene har stor påvirkningsmakt.

Trump og Hillary reiser nå i heseblesende skytteltrafikk mellom vippestatene. I dag flyr Hillary innom fire stater for å drive valgkamp. Donald noen færre.

Der Hillary får superstjernene til å stille opp, skryter Donald at han ikke trenger andre for å vinne embetet for ham. Andre vil si at det ikke er noen superstjerner som vil støtte ham, derfor må han drive valgkamp alene.

Uansett hvilken kandidat som vinner dette valget, så får vedkommende en enorm jobb i å samle landet igjen. Det blir igjen mange sinte velgere.

USA neste president får denne oppgaven: ”Make America Sane again».

Godt det er den mest kvalifiserte kandidaten gjennom tidene som etter all sannsynlighet får denne enorme oppgaven. Alternativet er for «insane» til å forestille seg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s