Den sakligste debatten av de tre

campaign-2016-debate-b40167a0cf9e1d3b

Den tredje og siste presidentdebatten er akkurat ferdig i Las Vegas.

Fra å håndhilse i den første debatten, droppet de det i den andre debatten. Nå gikk de ikke en gang mot hverandre og nikket, men ble stående på hver sin langside og gikk rett til podiet. En symbolsk utvikling i tråd med valgkampens stadig økende konfliktnivå.

Sjelden har vi sett to kandidater som står så langt fra hverandre på alle tenkelige og utenkelige måter.

Mange har sett debatten som Trumps siste mulighet til å hente inn noe av Hillarys forsprang. Klarte han det? Nei, men dette var hans beste debatt så langt, uten at det nødvendigvis sier så mye. Listen ligger historisk lavt.

Mange forventet at han ville ta mer av enn noensinne. Mer impulsiv og aggressiv. Det gjorde han ikke. Dette var den mest kontrollerte Trump vi har sett så langt.

Det første spørsmålet handlet om høyesteretts fremtid, da en til tre dommere vil bli utnevnt i neste presidentperiode av presidenten. Noe som vil ha stor betydning å mange tiår fremover, bl.a. på retten til abort, retten til våpen og kvinners og homofiles rettigheter.

Begge kandidatene fikk frem sine motstridende standpunkt godt. Åpningen er noe av det beste jeg har sett så langt i de tre debattene. Dette handlet om politiske verdivalg, Trumps erkekonservative mot Hillarys liberale.

Deretter fulgte innvandring og muren Trump vil bygge på grensen til Mexico. Hillary svarte noe uklokt på spørsmålet om åpne grenser. Hun burde ikke dratt inn wikileaks i svaret, da det hørtes ut som en unnvikelse fra spørsmålet. Trump fikk et billig poeng servert i fanget.

Så kom økonomien opp. Hillary redegjør for sin plan, mens Trump bruker sine minutter på å kritisere hennes uten å si mye om sin egen plan. Har han ingen?

Resten av debatten ble nesten kjedelig, om enn mer saklig enn vi er vant til. Begge kandidater var jevnt over mer lavmælte og rolige enn i de andre debattene, særlig Trump, med et par anslag til temperatur. Likevel, vi har sett og hørt det meste fra før. Det kom ingen store overraskelser. Jeg tror få endret sitt syn på kandidatene i løpet av denne debatten.

Hillary beholdt derfor momentum, og den kandidaten som har momentum vinner.

Avslutningsappellene illustrerte det godt; Hillary snakket positivt om muligheter, Trump klaget på alt som er galt.

Den eneste spenningen som står igjen er antagelig hvor mye bråk Trump vil lage om og når Hillary vinner valget. Vil han skrike ut om valgfusk, konspirasjonsteorier og korrupsjon i stemmegivningen? Og nok til å lage seriøse problemer for Hillary? Det gjenstår å se, noe Trump sa rett ut.

Aldri har vi hatt en mer kvalifisert presidentkandidat i USA i moderne tid. Hun har akkurat gjort rent bord i de tre presidentdebattene. Om under tre uker vinner Hillary valget etter alle solemerker.

Thank God.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s