2-0 til Hillary

d24ce1df-b3cc-442a-8d1d-370ff0f3715f

Den andre amerikanske presidentdebatten er akkurat ferdig.

I nattens debatt var formatet noe annerledes. Spørsmålene ble stilt av lokale velgere som ikke har bestemt seg for hvem de skal velge ennå. I tillegg kunne to proffe debattledere følge opp med relevante oppfølgingsspørsmål.

Ingen av de to kandidatene hadde fått høre spørsmålene på forhånd. De to debattlederne fikk først se dem i morges som en del av forberedelsene.

Så hva er velgerne opptatt av?

Som forventet ble videoen om Trumps kvinnesyn et tema. Når Trump ble konfrontert av debattleder Anderson Cooper fra CNN om denne, nektet han først for å ha sagt det. Med andre ord Trump løy rett ut. Deretter unngikk han Coopers gjentatte forsøk på et svar om han noen gang hadde oppført seg slik mot kvinner. Til slutt sa han nei, han hadde aldri gjort noe slikt mot kvinner.

Når han ble pushet, gikk han etter hvert også til angrep på Hillary via Bill Clinton for å forsvare seg: ”Se på Bill Clinton. Han har misbrukt kvinner. Han er dømt for det. Jeg er bare ord. Han er handlinger.” Han surret Hillary inn i dette på en måte som virket desperat.

Hillary lot seg heldigvis aldri vippe av pinnen eller lot seg provosere unødig av Trumps forsøk på slag under beltestedet.

Et annet forventet tema var de 30.000 epostene av privat karakter som ikke er offentliggjort av Hillary. Hun svarte eksemplarisk og tydelig. Dette frustrerte Donald Trump såpass at han begynte å avbryte Hillary og oppføre seg respektløst. Han ble så hissig etter hvert at han også gikk etter Anderson Cooper.

De to debattlederne var dyktige i å følge opp og pushe kandidatene når de unngikk å svare på spørsmålene. Dette gjaldt særlig Trump, som unngikk å svare på de fleste. Dette provoserte Trump såpass at han gjentatte ganger anklaget debattlederne for å la Hillary slippe billigere unna. Med andre ord, klassisk Trump retorikk. Angrep er det beste forsvar.

Trump var best når han svarte på spørsmålet om hvordan rasisme overfor muslimer og Islam skal håndteres. Han svarte overraskende lite fordomsfullt og provoserende. Ville han slippe så lett unna, gitt alt det fordomsfulle han har sagt om muslimer? Nei, men han kom seg likevel bedre ut av det enn hans rådgivere kunne frykte.

Omabacare, Syria og energi var andre temaer velgerne tok opp, uten de store overraskelsene.

Debatten ble noe kjedelig i siste halvdel, inntil kveldens siste spørsmål kom. Det var det symbolsk beste og tvang kandidatene til å si noe respektfullt overfor hverandre. Hillary valgte å gi Donald ros for sine barn og hva det sier om han som far. Donald valgte å gi Hillary ros for at hun aldri gir seg. At hun er en fighter og det respekterer han.

Debatten gikk totalt sett som forventet. Hillary fortsatte rolig og kontrollert som i den første debatten. Trump provoserte, oppførte seg ufint og svarte ikke på spørsmålene.

Likevel, Trump hadde ikke de samme katastrofeuttalelse som i forrige debatt, hvor han eksempelvis sa at han er smart når han ikke betaler skatt. Det gjør antagelig at flere vil vurdere at han gjorde det bedre i denne debatten enn den første, selv om det neppe er nok for ham.

Det blir spennende å se hva velgerne mener. Min antagelse er at de vil vurdere Hillary som vinneren, men med litt mindre margin enn etter den første debatten.

Kveldens beste fra Donald: ”Om jeg var president ville du (Hillary) vært i fengsel”.

Kveldens beste fra Hillary gikk på verdier: ”Vi er store fordi vi er gode (i betydningen barmhjertige)” og det geniale sitatet fra Michelle Obama: «When they go low, we go high».

2-0 til Hillary.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s