Ledersamtalen på boks

IMG_9638

Når noen spør meg hvilket lederverktøy jeg har mest tro på, er svaret: Den gode samtalen.

«Alle» vil være enige i at den gode samtalen er viktig. Likevel blir den for ofte nedprioritert av ledere. Mange har samtaler, men de fleste har for få gode samtaler.

Det er ingenting som gir mer innsikt og har større effekt enn å sette seg ned å prate skikkelig sammen 1:1 eller 1:flere. I tillegg koster det ingenting, utover egeninnsats.

Viljen og evnen til å lytte, stille spørsmål og være genuint interessert i å forstå personen du snakker med. Dele erfaringer og lære av hverandre. Finne ut hva som er viktig, driver og motiverer vedkommende, og hvilke utfordringer hun eller han har.

Den gode samtalen er personlig og gir unik innsikt. Den danner grunnlaget for hva du som leder kan gjøre for å spille vedkommende god. Den symboliserer hvorfor kommunikasjon er et så avgjørende verktøy i god ledelse. Brukt riktig kan den utrette masse.

Så når jeg kom over ”Den gode samtalen på boks” for ledere, måtte den testes ut.

Kvinnen bak forretningskonseptet ”Fuelbox” var en av grunderne i finalen om årets Female Entrepreneur arrangert av Innovasjon Norge. Den gode samtalen for par, venner, familie, team og ledere er i vinden. Vi ønsker oss mer tilbake til det nære og ekte.

Boksen kan minne om Trivial Pursuit uten fasitsvarene. Heldigvis, for i ledelse er det sjelden fasitsvar.

Den inneholder mer enn nok spørsmål til mange samtaler. Kvaliteten på spørsmålene er gode. Mest sannsynlig er det mange spørsmål du aldri har stilt deg selv eller andre før. De fleste må du tenke på en stund før du svarer, så du kommer ikke igjennom mange spørsmål om du ikke har god tid.

De er delt inn i kategoriene personlig lederstil, teamledelse, medarbeiderutvikling, strategisk ledelse, endringsledelse, administrativ ledelse og visjon/verdier/kultur.

Jeg testet dem ut med faren min på ferie. Han har vært leder store deler av sitt arbeidsliv og er pensjonert. Det var interessant å høre hva han svarte. Vi fikk delt erfaringer vi ellers ikke naturlig ville delt.

Fordi mange av spørsmålene krever tanke og refleksjon, tar det tid. Tidsperspektivet tilsier derfor at boksen antagelig passer best på 1:1-møter, ledersamlinger og workshops hvor man har god tid. Med litt tilrettelegging er det også kreative måter å bruke spørsmålene på.

Forutsetningen er at du klarer å bygge en atmosfære av tillit, slik at deltagerne svarer åpent og ærlig. Det er ikke alltid enkelt, særlig om din egen leder deltar. Motivasjonen til å fremstå sterk, som konkurranseinstinktet og posisjonering vis à vis kolleger, kan redusere verdien av samtalen. Dette gjelder alle gode samtaler og er ikke unikt ved bruk av boksen.

Men kvaliteten på spørsmålene er bra og lederboksen god. «Fuelbox»-konseptet er en inspirerende forretningside som treffer tidsånden.

Aller viktigst er det at vi tar oss tid til å snakke mer og bedre sammen, med eller uten ferdiglagde spørsmål.

For meg er det ingen over, ingen ved siden. Den gode samtalen er det viktigste lederverktøyet.

#dengodesamtalen

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s