Mannen som leder 88 CEOs og 233.000 ansatte*

IMG_8374

Warren Buffett er mest kjent som investor og en av verdens rikeste menn. Med sin enkle livsførsel er han USAs svar på Olav Thon. Buffett gir heller bort milliardformuen sin til Bill og Melinda Gates-stiftelsen enn på egen luksus. Allerede her får vi en innsikt i hans verdier.

Det har fått mindre oppmerksomhet at han også er en god leder. Det er synd, for vi har opplagt mye å lære av Buffett.

I forrige blogg skrev jeg om Dale Carnegie og hans suksessbok fra 1936. Den er også lederbibelen til Buffett. Han sier at ingen har påvirket hans virke mer en Carnegie. Det forteller oss en del om hans karakter.

Orakalet fra Omaha, som han kalles, sier at hans viktigste jobb som leder er å motivere sine CEOs til å bli så bra de kan bli. Buffett er kjent for å være en mester i å motivere og inspirere andre.

Han roser og anerkjenner så mye han kan, fordi han er overbevist om at det er smartere business enn å kritisere og gi ordre. Når endringer trengs kommer han med forsiktige forslag og spørsmål, og prøver å få lederne sine til å tenke ut gode løsninger selv. Vennlighet er den eneste måten å motivere andre på, ifølge Warren.

Buffett ser etter tre kvaliteter: Intelligens, lidenskap og integritet. Om du ikke har den siste, så glem de to første. Han er kompromissløs på ærlighet og redelighet.

Han tror ikke det er mulig å være en god leder uten å være lidenskapelig opptatt av businessen. De som tenker på selskapet når de våkner og drømmer om det om natten.

Videre må en leder være kostnadsbevisst, i livet som i jobb. For Warren tror at enten så er du det i livet, eller så er du det ikke. Om du kaster om deg med penger privat, så gjør du det også som leder. Om du ikke er disiplinert på de små tingene, er du heller ikke det på de store.

Langsiktighet er en nøkkel for ham. Han vet at de fleste CEOs har et kortsiktig perspektiv. Maks et år og ofte kortere, som kvartalsrapportering, av ulike suboptimale grunner. Denne type ledere vil ikke Warren ha. Ha tenker helst i et evighetsperspektiv og det forventer han av sine CEOs også. Han gir dem full ryggdekning til langsiktige beslutninger.

Han er ekstrem til å delegere. Til det punkt at han gir sine ledere total frihet under ansvar. Hans filosofi er at flinke folk trives best med fullt ansvar. At de lederne han ansetter er mer kompetente til å drive selskapet enn ham selv. Han ber dem tenke som eiere, som om det er deres selskap. Det motiverer til stolthet, lidenskap og hardt arbeid.

Han ber dem skrive et brev til ham, hvor de skriver hvem i selskapet som er deres etterfølger. Brevet må oppdateres årlig. På denne måten behøver ikke Buffett bruke unødig tid på å lete etter ny CEO om det skulle skje nåværende noe. Så delegering strekker seg til og med ny etterfølger. Det kaller jeg tillit til egne ansatte.

Det hender selvsagt også at Buffett velger feil CEO eller at de gjør feil. Dette tar han med stoisk ro. Han tar for gitt at alle, inkludert ham selv, gjør regelmessig feil. Det viktige er at de lærer av dem. Han bytter ikke ut sine ledere med letthet.

Warren tror alle mennesker kan deles inn i to grupper: Ytre eller indre styrt. Han vil kun ansette sistnevnte.

De ytre styres av andres anerkjennelse og hva de tror omverdenen forventer av dem. De blåser med vinden. De ser seg selv som offer for omgivelsene. De tar ikke ansvar og leter etter unnskyldninger når noe går galt. De lærer derfor heller ikke av feilene sine, fordi de ikke anerkjenner dem i første omgang.

De som er indre styrt, er sanne mot seg selv og følger sin egen stemme. De klarer å stå i stormen når alle andre er mot dem. De tar ansvar for egen skjebne.

Dette skillet er viktig, fordi de som er indre styrt tar ikke bare ansvar for feilene sine – de lærer av dem. De ser både seire og tap som et direkte resultat av egne handlinger.

Ledere elsker å bli elsket. Det gjør at de ofte omgir seg med ja-folk. Det er sjelden en god løsning. Warren selv har en nei-mann han alltid kan ringe. Ellers omgir han seg med få folk og er mye alene når beslutninger skal tas. For som han selv sier: Det er bare i eventyrene at de forteller keiseren at han er naken.

Etter alt dette er han den første til å konkludere med at det er langt mellom de gode lederne. Derfor tar han godt vare på de han finner og lønner dem godt.

Mannen er 85 år og fortsatt på topp. Kudos, Warren Buffett. Det er ikke mange ledere som hopper etter deg. Du inspirerer.

*Tall fra 2009

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s