Hva forbinder du som leder med kommunikasjon?

IMG_7117

Tenker du at det er PR- og mediehåndtering, noe bare kommunikasjonsavdelingen driver med? Noe som ikke er strategisk relevant i ledergruppediskusjonene? Da går du i så fall glipp av et viktig strategisk verktøy.

For meg er kommunikasjon et mye bredere begrep og et av de aller viktigste verktøyene du har for å nå forretningsmålene dine. Kommunikasjon er for meg alt du og alle andre i virksomheten din sier, skriver og gjør, både internt og eksternt. Det er et strategisk lederverktøy med enorm påvirkningskraft.

Tradisjonell og operativ selskapskommunikasjon, som et presseintervju, en kronikk eller en tale, er en integrert del av dette, særlig om de sees som ledd i en helhetlig plan. Men annen type kommunikasjon kan ha mye større effekt på dine forretningsmessige resultater.

All kommunikasjonsaktivitet bør ha sitt utgangspunkt i selskapets overordnede mål og mening. Visjonen og misjonen er vuggen til strategisk kommunikasjon, hvor vi begynner med det grunnleggende: Hva er meningen med selskapet? Dets misjon, hovedbudskap og overordnede mål? Hva er historiefortellingen?

Hvordan kan vi bygge de emosjonelle båndene og følelsen av å være en del av noe større enn oss selv?

Dette er ofte undervurdert. Det kan også skyldes at denne delen av kommunikasjon er mer utfordrende og langsiktig å gjøre noe med, enn operative aktiviteter som å komme på trykk. For det er overraskende hvor få ledergrupper som har en felles forståelse og forankret entusiasme rundt deres eget selskaps grunnleggende mål og mening. Noen ledergrupper vet heller ikke hva selskapets visjon og misjon er.

Det går også et viktig skille mellom emosjonell og rasjonell kommunikasjon, hvor førstnevnte er mer virkningsfullt. Det er mer lønnsomt å snakke til hjertet enn til hjernen, for både ansatte og kunder er emosjonsstyrt selv om de ikke alltid er bevisst det.

En undersøkelse fra Gallup International viser at kunder er tre ganger så sannsynlig å kjøpe av deg igjen om du kommuniserer emosjonelt med dem, og ikke rasjonelt. De er tre ganger så sannsynlig å anbefale produktet eller tjenesten din videre. De selskapene som har integrert en emosjonell kommunikasjonskultur, utkonkurrerer andre selskap med 85% i salgsvekst. Tall som burde trigge de fleste ledere.

Hva slags emosjonell kommunikasjon selskapet ønsker å bygge og anerkjenne, bør være avklart, tydelig kommunisert og konsistent. Den bør være et tema for grundig diskusjon i ledergruppemøter, for det resultatmessige effektene kan være store. Mye større enn andre tema som ofte debatteres.

Emosjonell kommunikasjon påvirker ansattes tilfredshet, utbrenthet, lagånd, finansielle resultater og fravær. Den bygger den trygge og selvforsterkende kulturen som kommer kundene til gode. Den bygges innenfra og ut.

Alle virksomheter har en emosjonell kommunikasjonskultur, selv om den ikke er bevisst. Den kan være undertrykt og fryktbasert, men emosjonene er der.

Ledere har et særlig ansvar for å drive kommunikasjonsatferden, med mål om at atferden blir integrert i hele virksomheten og dermed blir kultur. Betydningen av å være rollemodell fra dag-til-dag som leder bør ikke undervurderes. De færreste ledere er klar over hvor stor emosjonell påvirkning de har gjennom sin kommunikasjon i smått og stort.

Det gjelder ikke bare toppledere. Mellomlederne er like viktige, for det er den nærmeste leder en ansatt er mest påvirket av.

Det er ikke bare det vi sier som betyr noe. Vi kommuniserer ironisk nok sterkere gjennom kroppsspråk og ansiktsuttrykk, enn ordene vi velger. Hvor bevisst er vi dette?

En omdiskutert undersøkelse antyder 7% ord, 38% stemme og 55% kroppsspråk. Tallene bør ikke tas bokstavelig, men de understreker forholdene. Bare prøv selv. Si de samme ordene med aggressiv eller uinteressert stemme og kroppsspråk, og deretter åpen og interessert. Mottakeren vil emosjonelt oppfatte de samme ordene helt forskjellig. Og vi vet hvor viktig det er for den ansatte prestasjoner.

Eksemplene og metodene er mange. Over halvparten av lederartiklene i det siste nummeret av Harvard Business Review handler om hvordan ledere kan bruke kommunikasjon på ulike måter for å påvirke resultatene.

Dette er trenden i den ”nye” form for ledelse som etterspørres, og er gjennomgående et tema både i HBR og andre ledende fagmiljøer. McKinsey sier at kunder er lojale fordi de er emosjonelt tilknyttet. Det samme gjelder kunnskapsmedarbeidere.

Vi trenger derfor en annen type ledelse og kommunikasjon i dag enn den tradisjonelle. EQ/EI er viktigere enn IQ.

Jeg håper dette bidrar til at du adresserer strategisk kommunikasjon på ledermøtene og diskuterer hvordan den kan bidra, for potensialet er stort.

Så kan avisoppslaget være en inspirerende bonus, og ikke det viktigste du gjør på kommunikasjonsområdet i 2016.

Reklame

4 kommentarer om “Hva forbinder du som leder med kommunikasjon?

 1. Velskrevet! The Thief begynte sin storytelling allerede ett år før åpningen. Jeg er imponert over hvor gjennomsyret deres kommunikasjon er i hele organisasjonen.

  Likt av 1 person

  • Tusen takk, Anne! Så hyggelig skrevet.
   The Thief? Så gøy å høre. Er virkelig imponert over hva de har fått til, sett fra utsiden. Ekstra gøy at effektiv bruk av kommunikasjon er en av grunnene.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s