Kommunikasjon à la TED

IMG_4713

Hvor aktivt forhold har du til å holde en presentasjon? De fleste av oss må holde en eller flere presentasjoner i dette livet. Ledere gjør det hele tiden.

Hvor godt forbereder du deg? Tenker du at du er grei nok og tar det litt på sparket?

Du går kanskje igjennom budskapet med kommunikasjonsdirektøren din i forkant, men gidder ikke å ta i mot tilbudet om å kjøre en generalprøve? Da bør du revurdere ambisjonsnivået ditt, for forskjellen på å være godt forberedt og ta det på hælen utgjør all verden.

De mest effektive lederne er gode kommunikatorer. Tony Robbins sa på TED i 2006 at ”Effective leaders have the ability to move themselves and others to action because they understand the invisible forces that shape us.”

Sannsynligheten er stor for at du har sett og hørt en presentasjon på TED.com. Hvis ikke, gå inn og se noen av de 10 mest sette. I 2013 nådde siden en milliard visninger. I dag har den over 1,5 millioner visninger per dag.

Jeg garanterer deg at du vil bli inspirert. Jeg garanterer også at du vil tenke at du kan bli bedre selv. Aller viktigst, du vil fornemme hvor effektiv en strålende presentasjon er – og blir forhåpentligvis inspirert til å bli bedre selv. For en god presentasjon à la TED er innen rekkevidde for alle. Det handler kun om en ting: Gode forberedelser.

Nøkkelen til suksess er, som alltid, gode forberedelser. Så lett og så vanskelig. 10.000 timers regelen gjelder også for kunsten å bli god til å holde presentasjoner.

Du tenker kanskje at det bare er å «være deg selv?» Vel, ja, men det å være autentisk under en presentasjon krever nettopp  – masse forberedelser. En TED-talk kan virke selvfølgelig. Som om taleren er et naturtalent og bare prater. Feil. Bak en god TED-presentasjon ligger det ofte 100-200 timers arbeid.

Du er antagelig ikke villig til å prioritere 100 timer på å levere en presentasjon i verdensklasse, men denne boken gir deg noen gode tips i forberedelsene. For kunsten å holde en god presentasjon er kommunikasjonsvitenskap. Her kommer et utvalg av kjørereglene.

For det første, vet du hva tallet 18 er? Det er det ideelle antall minutter en presentasjon skal vare. Derfor kan en TED-presentasjon aldri vare lenger enn 18 minutter. Så heretter er dine presentasjoner 15-18 minutter og ikke et sekund lenger. Den regelen bør være enkel.

For det andre, det er ikke avgjørende om du bruker PowerPoint eller ikke. Det som er avgjørende er at om du bruker PowerPoint, så bruk mer bilder enn tekst. En normal PowerPoint-side i en bedrift inneholder 40 ord. En god presentasjon inneholder 40 ord på alle sidene til sammen. Så er du en av dem som vil presse så mange ord som mulig inn på en side, slutt med det. Snakk heller rundt et bilde eller få ord.

For det tredje, virkelig tro på det du snakker om. Snakk om noe du brenner for, for lidenskap er smittsomt. Så om du har fått noen andre til å lage presentasjonen for deg, så må du bruke nok tid på å gjøre den til din. Ellers vil du ikke levere en god presentasjon. For du klarer ikke å inspirere andre med mindre du er inspirert selv. Du må skjønne og eie budskapet ditt.

Videre, om du vil overtale noen, fortell en historie. Historiefortelling er det sterkeste kommunikasjonsverktøyet. Heldigvis kan det meste omgjøres til en historie. Ta f.eks. kaffe. Starbucks selger ikke kaffe, de selger historien om et tredje sted mellom hjem og jobb, hvor de ansatte behandles med respekt og yter topp kundeservice. Vi smaker neppe forskjell mellom deres kaffe og andres, men vi kjøper historien og opplevelsen den skaper. Derfor kan Starbucks ta seg hinsides betalt for kaffen og mer enn alle konkurrentene.

Merkevarer, og enkeltpersoner, som forteller historier netter med sine kunder på et mye dypere og mer meningsfullt nivå enn sine konkurrenter. Så ikke snakk om produktet eller tjenesten, snakk om historien de skaper. Det er vesentlig mer effektivt. Still for eksempel spørsmålene: ”Hvordan gjør jeg mine ansatte og kunder glade?”, ”Hvilken business er jeg egentlig i?” og ”Hva brenner jeg for?”. Det er mer virkningsfullt enn ”Hva er mitt produkt?”

Vit også at emosjonell kommunikasjon er mer effektiv enn rasjonell. Så spill på følelser i deg selv og hos ditt publikum. De mest effektive TED-presentasjonene bruker over 50% av tiden på Pathos (følelser), deretter på Logos (data) og minst på Ethos (kredibilitet). Jo mer personlig du klarer å være, jo bedre.

Så neste gang du skal holde en presentasjon, kjør en generalprøve eller flere med kommunikasjonsdirektøren eller andre som kan bistå deg. Bruk en i familien om behov. Bli testet på disse kjørereglene og ta i mot tilbakemeldinger.

For effekten av en grei kontra en virkelig god presentasjon utgjør den store forskjellen. Og du vil vel gjerne gi et etterlatt inntrykk av å være god? Kjenn på den følelsen og sett deg høyere mål.

For du vil ikke bare nyte godt av det i klassiske foredragssituasjoner. Kunsten å holde en god presentasjon er verdifull i mange situasjoner. Mye i livet handler om salg i vid forstand. Og kunsten å formilde et budskap øker sannsynligheten for at du lykkes med salget ditt. Så ikke ta for lett på det. Tren, tren og tren. Det er en god investering.

For du kan også levere kommunikasjon à la TED.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s