Tror du ledelse kan læres?

IMG_4552

Tror du at lederegenskaper er medfødt? At leder er noe du er eller ikke er? Eller tror du at ledelse kan læres?

Ledelse berører alle aspekter av livene våre. Det er et av samfunnets bærebjelker. Mange CEOs sier at den største utfordringen i sin organisasjon er mangel på god ledelse. Den uformelle ledelse er også viktig for at næringsliv og familieliv skal gå rundt.

En skulle derfor tro at vi har en noenlunde felles forståelse av hva ledelse er? Ikke minst i lys av hvor enorme mengder arbeid det har vært lagt ned i å forstå og utvikle god ledelse. Svaret er nei, vi er fortsatt ikke helt enige.

Et av kontroversene er om ledelse kan læres. Jeg mener definitivt at det kan det.

Ledelse handler ikke om hvem du er eller om hvilken stilling du har, men om hva du gjør. Ledelse er derfor tilgjengelig for oss alle. Det er ikke bare noe ”viktige” mennesker gjør. Det handler ikke om makt, penger eller status. Ledelse forutsetter derimot at du er villig til å jobbe hardt, tør og evner å stille spørsmål, ikke isolerer deg, aksepterer en viss grad av sårbarhet, søker råd – og er åpen for læring og endring. Ledelse handler i stor grad om et utviklet tankesett, en prosess som aldri tar slutt. Det rette tankesettet gjør at du handler som en leder. Det kan læres.

Enkelt, ikke sant? Vel, helt enkelt er det ikke.

En av de viktigste ingrediensene er å lære og tenke som en eier. Du behøver ikke å være partner, aksjonær eller ha høy omsetningsbonus for å tenke som en. Du kan lære deg å tenke som om du er den endelige beslutningstakeren.

Hva ville du gjort om det var din bedrift, dine penger, ditt ansvar? For tenker du som en eier, så agerer og tar du bedre beslutninger. Du tar skikkelig ansvar. Du kan ikke tillate deg å tenke ”men det der er ikke mitt ansvar” eller ”det får noen andre fikse”. Det ER ditt ansvar. Alt er ditt ansvar om du tenker som en eier. Om du ikke fikser det selv, så er det ditt ansvar å se til at noen andre fikser det. Du må identifisere hvem som gjør det og følge opp. Dobbeltsjekke og, om nødvendig, trippelsjekke at det blir gjort.

Å tenke som en eier innebærer også at du må lære deg å akseptere og leve med risiko. For enhver beslutning innebærer en grad av risiko – og beslutninger må du lære deg å ta. Hver dag. Hele tiden.

Som eier i tankesettet er du også opptatt av å virkelig lykkes. Du har en iboende motivasjon i å trekke på alle de ressursene som finnes rundt deg. Det innebærer at du må ha nok trygghet i deg selv til å stille spørsmål og søke råd. Du må by på deg selv og være åpen om at du ønsker svar du ikke selv besitter. Du må være komfortabel med å si: ”Jeg tok feil”, ”Jeg har ombestemt meg”, ”Unnskyld”, ”Jeg skulle gjerne hatt ditt råd”. Er du ikke komfortabel med dette, blir du gravis mer isolert og vil bli en økende risiko for bedriften din. Som eier leter du konstant etter de beste løsningene, uavhengig hvor de kommer fra. Og du vet at du er tjent med å få konkrete tilbakemeldinger og omgir deg ikke med bare «ja»-mennesker.

En av utfordringene er at vi alt for ofte gir feil personer lederansvar. Mennesker som mangler tankesettet til en eier. Det er ikke slik at fordi du er faglig dyktig i noe annet, så er du automatisk en god leder eller tenker som en. Nettopp det at vi undervurderer hva ledelse er, bidrar til at vi ansetter mennesker i lederjobber som overhodet ikke er kvalifisert eller egnet til oppgaven. Derfor er det så viktig at vi begynner å behandle ledelse på en seriøs måte, som et fag og et tankesett som kan og må læres.

Jeg våger å påstå at (nesten) hvem som helst kan læres opp til å bli en god leder, forutsatt at de er motivert og endringsvillige.

Så ikke si at du har ambisjoner om å bli leder ”en dag”. Om du er en leder eller ikke handler ikke om tittelen din. Du kan begynne å opptre som en leder alt i dag. Det vil også øke sannsynligheten for at du får tittelen en dag – i den grad den er et mål for deg. Begynn å tenk og ager som en eier, og du er et langt steg i riktig retning.

For ledelse er ikke noe du er. Det er noe du gjør. Det er et tankesett du kan lære deg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s