En leders viktigste verktøy er kommunikasjon

IMG_4169

Har du sittet i ledermøter hvor du nikker høflig uten å egentlig ha skjønt hva lederen din prøver å si? Hvor du hører masse ord som fokus, beslutninger, resultater og samarbeid? Men sagt på en så utydelig måte at du lurer på hva budskapet var?

Samtidig syntes du kanskje det er litt kleint å stille oppklarende spørsmål, i frykt for å virke uvitende? Er det bare du som ikke skjønte hva sjefen kommuniserte?

Jeg kan trøste deg med at sannsynligheten er stor for at alle i rommet tenker akkurat det samme som deg. Utfordringen er at lederen ikke legger nok vekt på betydningen av kommunikasjon. Dette er så vanlig at det kan unnskyldes, men om du som leder virkelig vil lykkes må du begynne å ta kommunikasjon på alvor.

En leders jobb, uansett hva du leder, er å inspirere organisasjonen til å ta ansvar for felles suksess. Det aller viktigste redskapet du har for å lykkes er effektiv kommunikasjon.

Eksempelvis skapes det umiddelbart frykt og usikkerhet i nedbemanningssituasjoner, om årsaken til endringen ikke er kommunisert tydelig og i forkant av lederen. En tidligere HP-sjef, som nå ønsker å bli republikanernes presidentkandidat i USA, gjorde denne fatale kommunikasjonsfeilen. Hun annonserte at HP sto foran en omfattende reorganisering, men snakket ikke tidlig eller tydelig nok om resonnementet bak. Hun trodde, feilaktig, at en så omfattende reorganisering måtte håndteres med varsomhet og tilbakeholdt sentral informasjon. Utfordringen er at når ansatte ikke vet hva som skjer så skapes det usikkerhet og frykt, som igjen reduserer produktiviteten. Med andre ord, en ond sirkel som skaper uønskede resultater. HP mistet et helt kvartalsresultat pga. dårlig kommunikasjon. Om du ganger et kvartal i HP med tapte lønninger, kundeservice og innovasjon, så snakker vi mye penger. HPs tap kunne vært redusert, og kanskje helt unngått, om lederen hadde vært helt transparent fra start og forklart hvorfor reorganiseringen er et nødvendig grep for å skape en bedre fremtid. Den underliggende realitet er den samme, men måten og tidspunktet omorganiseringen kommuniseres på er kritisk.

Når det gjelder økonomi er det noen ledere som overfokuserer på kortsiktige resultater og bruker disse som eneste styringsmål for bedriften. En evig terping på tall skaper et stressende arbeidsmiljø med enormt press på de ansatte. Dette er ingen god måte å kommunisere økonomi på og gir dårlige resultater over tid. Hvordan tall kommuniseres er viktig og det bør gjøres på en inkluderende og lærende måte. De ansatte bør være med på å analysere hvorfor vi får dårlige tall en periode og omvendt. Tallene kommuniseres ikke som trusler eller pressmidler, men som en arena for læring og diagnostikk. På denne måten tør ansatte å snakke åpent om utfordringer uten frykt for en følelsesmessig respons.

En leder kan også sette seg selv i en vanskelig posisjon om hun eller han tror det å være sjef betyr å ha alle svarene. Folk spør deg konstant om avklaringer og beslutninger. Om du inntar posisjonen at du er orakelet som skal ha svar på alt, er sannsynligheten stor for at du føler deg ensom og isolert etter hvert. Svarene du gir vil heller ikke være gode i en rekke tilfelle, da du gir svar du ikke burde gitt. Ingen vet alt og teamet ditt vil etterhvert miste respekten for deg, fordi du ikke i tilstrekkelig grad inkluderer dem i å finne ”svarene”. Når noen slutter tenker du at de ”ikke har skjønt greia” eller ”godt å bli kvitt dem”. Det er ingen bærekraftig lederkommunikasjon.

Hensiktsmessig lederkommunikasjon er derimot å få svarene ut av andre. En god leder stiller flere spørsmål enn å svare selv. For lederen anerkjenner at teamet sitt sitter med verdifull kompetanse og svar langt utover en selv. At det er summen av den felles forståelse som er til det beste for organisasjonen, ikke en leder som sitter på kontoret sitt og har alle ”svarene”.

Alle ledere føler at de har for liten tid til alt som burde vært gjort. I stedet for å prøve å skvise inn alt og ende opp med masse halvgjort, er organisasjonen bedre tjent med å foreta noen harde prioriteringer og gjøre få ting skikkelig. Dette er lettere sagt enn gjort, men gjennom aktiv bruk av kommunikasjon kan og bør en leder kommunisere akkurat dette. Igjen og igjen. Tid og ressurser er begrenset i alle organisasjoner. Den lederen som klarer å fortløpende kommunisere hva som er de viktige strategiske prioriteringene og like viktig, hva som ikke er det, vil lykkes bedre. Ansatte som opplever tydelighet på hva som er ”need to do” og hva som er ”nice to do”, styrer hverdagen sin bedre. Det gir bedre resultater over tid.

Sist, men ikke minst, betydningen av kommunikasjon som verktøy for å bygge kultur. Alle er enige om at en god kultur er viktig for en organisasjons suksess. Og kultur er mer enn en lederbeslutning om at kultur er viktig og noen verdier på et papir. Ledere må lykkes med å definere suksess og kommunisere visjonen til hele organisasjonen over tid, ellers skapes det en meningsløs kultur. Ansatte må føle at de er en del av noe viktig. Et felleskap. De må skjønne hvorfor den jobben de utfører betyr noe i den store sammenheng. De må føle at de er inkludert og anerkjennes for sitt bidrag til det hårete målet. Dette gjøres gjennom god lederkommunikasjon.

Er du fortsatt usikker på betydningen av kommunikasjon for å lykkes som leder? Ikke vær det. En leder som klarer å kommunisere tydelig til sin ledergruppe, som igjen kommuniserer tydelig videre til sine folk, skaper sammen en organisasjon som vet hvor den skal, hvilke prioriteringer som må gjøres, sin rolle i dette og hvilke muligheter som skapes.

Med andre ord, god ledelse handler i stor grad om kommunikasjon. Ikke verdens enkleste oppgave, for da hadde alle gjort det, men trøsten er at det kan læres. Om du ikke har prioritert å lære deg effektiv kommunikasjon hittil, har du mye moro å hente. For god kommunikasjon gir motivasjon og inspirasjon, både for deg som leder og for de rundt deg. Begynn nå. Det er aldri for sent å bli bedre og ingen blir utlært.

For kommunikasjon er en leders viktigste verktøy på veien til suksess.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s