Hva er egentlig en betrodd rådgiver?

IMG_3921

Du har garantert gitt og mottatt mye råd i livet, både privat og på jobb. Du har kanskje til og med kjøpt rådgivningstjenester eller selv jobbet som rådgiver?

Noen lytter du til og søker råd hos mer enn andre. Har du tenkt på hvorfor?

Den hellige gral for alle oss som lever av rådgivning er å bli en såkalt ”trusted adviser” eller betrodd rådgiver på litt kleint norsk. Det er den ultimate status for enhver rådgiver uansett om du er advokat, rekrutterer, manager eller som meg; leder- og kommunikasjonsrådgiver.

Det er få som oppnår statusen, for det skal så mye mer til enn masse erfaring og kompetanse. Du kan være briljant faglig uten å være betrodd rådgiver. All verdens skoler og karakterer vil ikke lære deg veien dit. Du kan også ha 20 års arbeidserfaring uten å være i nærheten.

Hvorfor? Jo, fordi det handler om godt utviklet relasjonskompetanse. Evnen til å etablere relasjoner hvor kunden stoler nok på deg til å ville dele sine utfordringer. Det er en kunst du ikke lærer uten videre.

De fleste bruker masse tid og krefter på å bli best i sitt fag. Eksperter på å løse problemer og få mer erfaring. Dette er viktig og ofte en forutsetning for å bli en god rådgiver, men det er ikke nok.

Tvert i mot, mange ”trusted advisers” er ikke briljante faglig. Det finnes mange som er sterkere eksperter enn dem på en rekke områder. Men de har noe unikt og en tilleggskompetanse som er mer verdifullt for kunden: De er drivende dyktige på å bygge personlig relasjoner med andre mennesker. De inngir til tillit.

Ofte er det ikke lett å sette fingeren på hva denne x-faktoren er, men du kjenner den igjen når du møter den. Det er en som er i stand til å fokusere på deg og ikke på seg selv. En du merker vil sette dine interesser foran sine. En du stoler på vil gjøre det rette. En som virkelig bryr seg. Det er en som evner å virkelig lytte til deg og som oppriktig er interessert i å forstå dine utfordringer og behov. En som er mer opptatt av å ivareta og beholde en god og langsiktig relasjon til deg, enn på pengene eller andre utkommer av relasjonen.

En betrodd rådgiver er ikke opptatt av å ha rett, men av å være verdifull. Det er en som er i stand til å stille gode spørsmål, sparrer åpent og resonnerer sammen med deg. En som kommer med råd når du ønsker det, men lar deg velge.

For det er ikke alltid du ønsker råd. Noen ganger ønsker du bare forståelse og sympati for dine utfordringer. Å vite når du som rådgiver skal gi råd og når du skal holde kjeft og bare være støttende, er relasjonskunst. Det krever at du besitter den kritiske egenskapen empati. Det vil si evnen til å virkelig sette seg inn i en annens situasjon – forstå og dele andres følelser. Det er en kunst langt fra alle behersker godt. En betrodd rådgiver behøver ikke være enig, men må forstå og føle hvor du kommer fra. Være genuint opptatt av hvordan du har det.

Ærlighet er viktig og en god rådgiver sier ikke hva du vil høre. Det bygger også tillit. Vedkommende er oppriktig opptatt av dine interesser og vil si og gjøre det de mener er i din beste interesse. De smisker ikke, men gir komplimenter og anerkjennelse når det er berettiget.

Jack Welch, tidligere CEO i General Electric, sa om sin betrodde rådgiver: ”Han lytter bedre enn noen andre”. Evnen til å lytte er kritisk. Den er ikke nok i seg selv, men er en forutsetning.

Å være god til å lytte betyr ikke at du er passiv. Du kan ikke sitte halvkonsentrert og bare nikke litt vilkårlig innimellom. En god lytter er aktiv. En nøkkel i god kommunikasjon er den frem-og-tilbake responsen som skjer gjennom at begge blir hørt og anerkjent. En god lytter fanger opp emosjoner, hva som blir sagt og hva som ikke blir sagt. En god lytter avbryter ikke og oppsummerer godt, stiller oppklarende spørsmål og ser etter kongruens (samsvar mellom ord og kroppsspråk). Med andre ord, kunsten å lytte er ikke bare-bare. De færreste behersker den godt.

En betrodd rådgiver deler også uhemmet av sin kunnskap. Det er ikke lurt å ”spare” på gode ideer eller kompetanse i den tro at du ikke kan gi bort alt med en gang. Tvert i mot, rådgiveren deler til enhver tid alt hun/han har av erfaring, refleksjoner og ideer. Det er ikke slik at kompetansen blir ”brukt opp”. Det bidrar heller til ytterligere felles læring og løfter begge til et høyere forståelesenivå, som igjen kan generere nye ideer ingen av dere hadde tenkt på før. Mulighetene for læring er endeløse gjennom deling av kunnskap. Det vet en god rådgiver.

En betrodd rådgiver behøver heller ikke å ha svarene. Tvert imot, det finnes få absolutte svar der ute. De beste erkjenner at de ikke har svarene og er tydelige på hva de vet og ikke vet. Det bygger også tillit. For ingen liker en arrogant dust som har ”alle” svarene, når du vet at så enkelt er det ikke. Dere er et team mot et felles mål. Ingen av dere har alle svarene, men dere sparrer og jobber sammen videre mot en god løsning.

Det er også en du slapper så godt av med at du føler at du kan være deg selv. Du behøver ikke å beskytte deg selv eller late som noe, men kan være åpen med informasjon om dine styrker og svakheter. Det er en personlig relasjon, selv om den har sitt grunnlag i jobb.

Og ja, en god rådgiver er alltid tilgjengelig og svarer raskt. Tillit er også å vite at du er der.

Så det er kanskje ikke så rart at det er få som lever opp til den ærefulle tittelen betrodd rådgiver? Hvor mange kjenner du når du tenker deg om?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s