Vi må begynne med oss selv

IMG_3478

Hvordan står det til med din indre styrke? Hvor bevisst er du den?

Uansett svar, graden av livskvalitet henger nært sammen med graden av indre styrke. Du er din egen verste fiende og ditt sterkeste kort. Så hvordan du snakker til deg selv, tenker og handler overfor andre er avgjørende for din livskvalitet.

Dette vet Erik Bertrand Larssen og alle som er opptatt av mental trening. Og det er heldigvis stadig flere.

I kommunikasjonsbransjen, hvor jeg har vært en stund, er et av prinsippene at du må begynne internt. Først må dine kolleger forstå, forankres og motiveres av budskapet, verdiene og målene organisasjonen har. Deretter kan budskapet og målene kommuniseres eksternt. De færreste organisasjoner tar dette skikkelig på alvor. Gjerne fordi de ikke vet eller anerkjenner det, og/eller fordi det krever mer tid og ressurser. De bruker for lite tid på det interne og hopper til det eksterne.

Det samme gjelder oss mennesker. Vi tar oss ofte ikke tid til å jobbe med oss selv først. Det krever mer og tar lenger tid. For veien til indre styrke er ikke å bare tenke positivt. Det er en floskel. Veien til indre styrke er hardt, målrettet arbeid over lang tid. Det krever selvdisiplin, tålmodighet og et tidvis brutalt møte med seg selv og status quo. Det er så mye enklere å bare kjøre på med eksterne prestasjoner og oppgaver uten å gå skikkelig i oss selv. Men det er ingen bærekraftig strategi for god livskvalitet.

Eksempelvis, det er ikke nok å ha verdier og være bevisst dem, du må handle i tråd med dem også. Det er den viktigste og vanskelige delen. Det er lett å snakke høyt og lavt om flotte verdier, men følger du dem når det koster deg noe? Når du må gi avkall på mye for å gjøre det rette i tråd med verdiene dine? Ikke minst når få eller ingen ser eller får vite om det? Det er først når du klarer å opptre i tråd med verdiene dine i slike situasjoner at indre styrke bygges.

Å bygge indre styrke er en livslang prosess og det er aldri for sent å begynne. Jeg kjenner meg igjen i mye av det Bertrand Larssen skriver og boken treffer meg mer nå enn den ville gjort for noen år siden. For nå har jeg stått med bena dypt i diverse kriser og vet hva det vil si. Ikke bare i teorien, men vet hva det virkelig betyr under huden. Jeg nikker anerkjennende, rister på hodet, får vondt inni meg og smiler om hverandre der jeg leser, for jeg har hatt mange like opplevelser, refleksjoner og resonnement som forfatteren.

Jeg er regnet for å være en kommunikasjonsekspert, men fy søren hvor mye enklere det er å mentaltrene andre, spille andre gode, enn meg selv. Å bygge indre styrke er verdens mest utfordrende jobb og boken illustrerer det godt. Det er to skritt frem og så noen tilbake. Det handler om å aldri gi seg, selv om det er dager og perioder hvor du tror du verken klarer eller vil kjempe mer. De dagene du tror det ikke er mer å hente og du bare har lyst til å krype under dynen og bli der. Hvor ingenting gir mening lenger. Men så er det noe inni deg som likevel får deg til å ta et lite skritt til. Og så et til. Det er den indre styrken som ikke vil gi seg når bevisstheten din har kastet inn håndkleet.

I boken ”Nå!” er det listet opp åtte ting du må gi deg selv og åtte ting du må kvitte deg med for å bygge indre styrke. Selv om du sikkert vil kjenne deg mer igjen i noen, enn andre, så illustrerer de reisens elementer godt. Det vil forbause meg om du ikke relaterer i det hele tatt. Metafor- og eksempelbruken er også god.

Noe av det jeg liker best er at forfatteren virker troverdig som god mann, et begrep han selv bruker i boken. For det er avgjørende for at jeg skal bli inspirert. Er du ikke et godt menneske, spiller det ingen rolle hva du sier. Rollemodellegenskapene han skriver om er inspirerende og veldig like de jeg selv strekker meg etter – og vi er neppe alene.

Forsker og forfatter Brene Brown er kjent for et viktig budskap: Å vise sårbarhet er den største form for mot – ikke minst i dagens samfunn. Dette budskapet opplever jeg at Bertrand Larssen formidler på en brukbar måte. Han slipper oss litt inn og åpner opp om noe av sin egen usikkerhet. Jeg kunne ønsket meg mer, men det er uansett bra – for uten den ville budskapene blitt tomme. Troverdig åpenhet om egen sårbarhet er nødvendig for å inspirere andre.

Boken treffer tidsånden. Det finnes tusenvis av bøker om mental trening og jeg har lest en del av dem. ”Nå!” står seg. Den er også lettlest og vil derfor kunne nå bredden. Jeg ønsker Erik Bertrand Larssen skitt fiske i jakten på sin misjon, for den fremstår konstruktiv, troverdig og inspirerende.

#littermye

Reklame

2 kommentarer om “Vi må begynne med oss selv

  1. Hei, dette var et bra innlegg. Du skriver godt og treffer spikeren på hodet, og det du skriver om gjelder meg akkurat nå. Jeg holder på å bygge opp bedriften min igjen etter en pause på noen år, og det var svært inspirerende å lese dette innlegget, så den boken må kanskje kjøpes! Nå skal jeg finlese blogginnleggene dine 😉 Fortsatt god søndag!
    Mvh Turid

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s