Hvor oppdatert er ditt strategibegrep?

IMG_2919

Er det mulig å skrive et blogginnlegg om strategi uten å kjede livet av andre enn spesielt interesserte? Jeg er høyst usikker, men kjører på likevel. For vi kaster oss om med begrepet. Bedrifter har ikke bare en strategi. De fleste har mange. De bør helst høre sammen og bygge opp under et felles mål. Det gjør de ofte ikke. Så hvor godt kjenner du din bedrifts strategi? Og hva legger du i begrepet?

Du er kanskje så vant til å tenke på strategi som planlegging at du ikke en gang tenker over at du gjør det? En slags ”default»? For strategi behøver ikke være noe komplekst og abstrakt. Det kan være så enkelt som å legge en plan.

I sin klassiske form betyr strategi en gjennomtenkt plan eller metode for hvordan du skal nå et mål. Det holder ikke å vite hvor du skal om du ikke vet hvordan du skal komme deg dit. Det er det strategi handler om. Å bestemme veien til målet. For å sitere Jack Welch: ”In real life, strategy is actually very straightforward. You pick a direction and implement it like hell.”.

Strategiprosessen går gjerne som følger. Først setter du et konkret mål. Så analyserer du omgivelsene og identifiserer hovedutfordringene du må løse for å nå målet. Deretter lager du en plan for hvordan du må gå frem, inkl. konkrete tiltak, tidsfrister og hvem som gjør hva. Etter at strategien er ferdig gjenstår selve gjennomføringen.

Det er ofte i gjennomføringen det svikter, selv om du har valgt rett strategi. Verre er det likevel om du har valgt feil strategi, for da spiller gjennomføringsevne liten rolle. Det er også hovedbudskapet i boken ”Your strategy needs a strategy”. Vi må tenke bredere på strategi i dag enn vi er lært opp til. Ellers ender vi raskt opp med å legge feil strategi.

Når utvidet du sist din forståelse av strategibegrepet? I 1985, når Michael Porter ga ut ”competitive advantage” – bibelen i strategisk tenking? I 1995, når Clayton M. Christensens introduserte ”disruptive techonolgy”? Eller kanskje du aldri har gjort det?

Utgangspunktet er at næringslivet er mye mer komplekst nå enn før. Alt går fortere og mer over i hverandre. Den klassiske tilnærmingen, som beskrevet over, er ikke lenger tilstrekkelig som mal for alle bedrifter. De opererer i for ulike farvann. I for ulike situasjoner. Med for ulike problemer.

Tidligere var det å være stor det viktigste. De store selskapene knuste de små pga. stordriftsfordeler. Noen bedrifter opererer fortsatt i slike markeder. Samtidig er det ikke lenger de største selskapene som er mest lønnsomme. Tvert i mot. I noen markeder er det heller ikke viktig å være størst, men først. I andre raskest. Som Rupert Murdoch sa det: ”The world is changing very fast. Big will not beat small anymore. It will be the fast beating the slow”.

Så, hvor gjennomtenkt er din strategi? Hvordan kan du planlegge for fremtiden i et næringsliv som endrer seg raskere, blir mer usikkert og komplekst for hver dag?

Vi er minimum nødt til å utvide vår egen forståelse av strategibegrepet og det krever en større meny av skreddersømmetoder. Forfatterne har identifisert en meny på fem strategiske metoder, inkludert den klassiske beskrevet over. Ved å lese denne boken kan du få økt innsikt rundt egnet strategisk tilnærming for din bedrift. Minimum bidrar den til refleksjon. Hvilken av de fem variantene passer best for deg?

Uansett strategisk kompetanse, lett er det ikke. Hadde det vært lett ville alle bedrifter lykkes.

Det finnes et hav av interessante strategibøker der ute. Ingen har en ferdig oppskrift eller fasit, selvsagt, men de fleste bidrar til økt innsikt. Valget falt på denne da en av forfatterne er norsk. En nordmann utgitt av Harvard Business Review. Hvor kult er ikke det? Boken er for øvrig vel så akademisk som den er praktisk, så er du advart. Eller fristet?

Skitt fiske med å finne rett strategi.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s