Tror du personlighetstype betyr noe på jobb?

IMG_2719

Tror du personlighet påvirker lederstilen din? Eller hvordan du opptrer i møter? Har du sagt nei til en jobbmiddag fordi du heller vil ha en kveld hjemme i sofaen med en god bok eller film?

Livene våre formes vel så mye av vår personlighet som de gjør av kjønn og etnisitet. Derfor har det vært forsket mye på personlighet og særlig på dimensjonen Introvert/Ekstrovert. Vi bruker begrepene løselig i omtalen av oss selv og andre, men vet du hva du egentlig er? Hva kollegene dine er? Du har kanskje tatt Myers-Briggs, en hyppig brukt test i HR-prosesser?

I motsetning til hva introverter ofte er forbundet med, kan de ha sterke sosiale evner og nyte møter så vel som en firmafest. Men etter en stund vil de helst hjem fra festen og ta på seg koseklærne. De er ikke nødvendigvis sjenerte, men fortrekker omgivelser som ikke er overstimulerende. De bruker heller sin sosiale energi på de nærmeste kollegene, lytter mer enn de prater, tenker før de åpner munnen og opplever ofte at de uttrykker seg bedre skriftlig enn muntlig. Introverter liker normalt ikke konflikt, unngår gjerne small talk og nyter dype samtaler. De jobber saktere og målrettet, har evnen til dyp konsentrasjon og er mer immune overfor kjendiseri og stormannsgalskap.

Ekstroverter takler oppgaver raskere og tar kjappe beslutninger, ofte for kjappe. De er komfortable med multitasking og risiko. De gir liv til jobbmiddagen og ler raust av andres vitser. De virker sikre på seg selv og er dominerende. De tenker høyt og i farta, foretrekker å prate fremfor å lytte, slipper sjelden opp for noe å si og detter ofte ut med noe de ikke mener. De er komfortable med konflikt, men ikke med å være alene. De foretrekker gruppearbeid og selskap.

Det finnes ikke rene E´er eller I´er. De ville hørt hjemme på et galehus. Vi er alle en blanding, men de fleste har en tendens mot E eller I. Et introvert geni, Albert Einstein, sa: ”Det er ikke det at jeg er så smart. Jeg bare jobber lenger med problemene.” En ekstrovert og introvert er ikke mer intelligent, sosial eller bedre enn den andre. De bare agerer ulikt i samme situasjon. Hva som ”lønner” seg vil variere fra situasjon til situasjon. Eksempelvis, introverte foretrekker å jobbe med dybdeanalyser og strategi, mens ekstroverte trives med multitasking og få ting unna. Som leder vil statistisk sett mellom 33-50% av dine kolleger være introverte, uansett hva de fremstår som. Det kan det være greit å ha i bakhodet når du skal fordele oppgaver, optimalisere tidsbruk og kvalitet.

Boken ”Quiet” bidrar til økt innsikt og aha-opplevelser. Forfatter Susan Cain drar en interessant, historisk refleksjon fra vår vestlige og individbaserte kultur. For over 100 år siden viser samfunnsanalyser i USA at de mest attraktive egenskapene var knyttet til plikt, arbeid, ære, moral, veloppdragen, integritet, gode gjerninger og samfunnsansvar. I de siste 100 år har disse blitt byttet ut mot antatt mer attraktive egenskaper som tiltrekkende, sjarmerende, vakker, dominerende, sterk, energisk og magnetisk. Vi har med andre ord gått fra å hylle det introverte til det ekstroverte idealet. Har vi mistet noe verdifullt på veien?

Boken har mange gode eksempler som underbygger trenden. Et av dem er fra Harvard Business School, et av verdens mest prestisjefylte universitet, hvor ingen av elevene kjente en som passet karakteristikken til en introvert. Skolen fostrer ekstrovertidealet. Den er ikke alene om det. Et annet eksempel er vår tids selvhjelpskonge, Tony Robbins. Med sin karismatiske, energiske og veltalende stil er han er en mann som symboliserer de ekstroverte idealene til det ekstreme. Budskapet hans er at ved å bli mer ekstroverte blir vi ikke bare mer suksessrike, vi blir også bedre mennesker. Robbins klarer å formulere dette på en måte som ikke oppleves som narsissisme, men stort lederskap. At det å være en god selger i alle livets aspekter er lykken. Robbins er ikke bare en dyktig coach, han er en særs dyktig forretningsmann. Mer interessant, hva gjør vår hyllest til det ekstroverte idealet med samfunnet vårt?

Forskning viser at introverte ledere og medarbeidere produserer bedre resultater enn ekstroverte i en rekke tilfelle. Vi vil derfor skape mer verdi i samfunnet om vi justerer vårt syn på det ekstroverte idealet vi hyller, for det introverte er minst like verdifullt som det ekstroverte.

Vi kan begynne med å øke bevisstheten på vår egen arbeidsplass. For personlighetstyper betyr noe på jobb.

Reklame

2 kommentarer om “Tror du personlighetstype betyr noe på jobb?

  1. Hvor i all verden var faderen da innsikt og formuleringsvne alla din ble utdelt datteren min- i det mon`´net du legger for dagen!Unødvendig å tilføye – men dog alikevel – hilsen stolt far.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s