Livsvisdom fra en sterk kvinne

IMG_2524

Sterke menneskers livsrefleksjoner er interessante. Hvilke erfaringer har de gjort seg? Hvilke råd kan de gi? Hvordan kan deres historier inspirere?

En av verdens sterkeste og antatt klokeste kvinner stilte seg dette spørsmålet: Er det noe jeg vet med sikkerhet? Hun gikk i tenkeboksen. Hun heter Oprah Winfrey. Ut kom en bestselgende bok.

Sokrates, en av historiens viseste menn, mente at den kloke er den som vet at han ingenting vet. Kan Oprah derfor konkludere med at hun er skråsikker på noe som helst? Kan hun trosse antikkens orakel og fortsatt betegnes som en klok kvinne? Svaret er ja.

Oprah har høstet mye livsvisdom gjennom tiår i samtaler med verdens mest ressurssterke personer. Hennes historier inspirerer. På tross av at hun har oppnådd mer ytre suksess en de fleste kan drømme om, erkjente hun for noen år siden at hun ikke ble lykkeligere av sin stadig økende formue, kjendisstatus og makt. Hun var for travel og ambisiøs til å stoppe opp å nyte det. Hun følte lite. Først som godt voksen kom denne erkjennelsen. Når hun så begynte å legge merke til og sette pris på det hun har, istedenfor å tenke på alt hun ikke har, økte livskvaliteten betydelig. Oprah er sikker på at takknemlighet er avgjørende for å ha det bra.

Hun har vært redd hele livet, selv om hun virker modig overfor omverdenen. Oprah var konstant redd for at omverdenen ikke skulle like henne. Hennes lave selvfølelse sto og falt på andres anerkjennelse. Hun var også redd for å si nei i frykt for å bli avvist. Hun følte seg heller ikke elsket. Trodde ikke noen kunne elske henne, så hun fokuserte i stedet på prestasjoner. Tanken var at om hun klarte å bli veldig bra på noe, så ville folk elske henne for det. For hun trodde ikke hun var nok i seg selv til å fortjene kjærlighet.

Det Oprah vet med sikkerhet er at vi må slutte å trenge andres anerkjennelse. Å virkelig leve betyr å føle at den eneste anerkjennelsen du trenger, er den du gir deg selv. Det du trenger når du tuner ut alle andres stemmer er det du bør strekke deg etter. Uansett hvor mange ganger du feiler så ikke gi deg, for det vil gi deg et bedre liv. Oprah jobbet målrettet for å ikke lenger la omverdenens anerkjennelse styre hennes egen selvfølelse. Først når hun lykkes følte hun seg fri, selv om kampen var tøff underveis mot egen usikkerhet og slitenhet.

Det Oprah vet med sikkerhet at du må anerkjenne din egen frykt for å få det virkelig bra. Først da kan du begynne å jobbe målrettet for å overvinne den. Den største form for mot er å anerkjenne egen frykt og likevel klare å møte den – i stedet for å flykte. Å tørre og orke å stå i den uansett hvor mange ganger du feiler. Det er ikke det du er redd for som kan skade deg, det er frykten i seg selv.

Oprah vet også at å leve i fornektelse ikke er veien til lykke. Hun har spurt mange kvinner om deres forhold til alder og syntes synd på alle som føler behov for å lyve på alderen. En av løgnene kvinner forteller seg selv er at det å bli eldre er ensbetydende med å bli styggere. At vi tror vi blir mindre verdt når vi blir eldre. Dette vrangsynet må vi slutte med og ta et felles ansvar.

Oprahs budskap er: Omfavn den du er og du vil få det bedre. Du er ikke den samme kvinnen du var for 10 år siden. Forhåpentligvis. Ikke den du var for et år siden heller. Det vil i så fall være trist. For hele poenget med å blir eldre er muligheten til forandring, så vi kan lære mer, utvikle oss, bli klokere. Det er en gave vi må ta i mot med takknemlighet. Vi må feire hvert år vi får leve, for det er et år til med nye muligheter til vekst.

Oprah vet også med sikkerhet at før vi tar en beslutning bør vi alltid stille oss følgende spørsmål: Hva er min egentlige intensjon? Svaret er din guide. Når du er dønn ærlig med deg selv, først da kan du oppnå et bedre liv. Når du ikke utforsker dine intensjoner, så blokkerer du det rette valget og oppnår uønskede konsekvenser. Din egentlig intensjon gjemmer seg ofte i kulissene. Hvor ærlig er du med deg selv? Hun eksemplifiserer med ekteskapet. Mange skilte sier at de i etterkant erkjenner at den egentlige intensjonen var at de var så opptatt av å bli gift. Det var ekteskapet i seg selv og alt som hører med som var intensjonen bak, og ikke dyp kjærlighet til den de giftet seg med.

Og hva gjør du når erkjenner intensjonen og konsekvensen beslutningen fikk, vil du gjøre det annerledes neste gang? Oprah er sikker på at det er i de vanskeligste opplevelsene vi lærer mest. Uansett hvilken situasjon du har havnet i så har du spilt en stor rolle i den. Det er derfor avgjørende at du i motgang stiller deg spørsmålet: Hva handlet dette egentlig om og hva skal jeg lære av det? Først når du finner svaret kan du vokse og bli klokere.

Oprahs hovedbudskap er i grove trekk det samme som Sokrates sitt for 2500 år siden. At for å bli lykkelig må du erkjenne deg selv. Det er ingen enkel oppgave og er nok de færreste forunt. Ikke så rart da, kanskje, at vi må høre det igjen og igjen.

Reklame

2 kommentarer om “Livsvisdom fra en sterk kvinne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s