Bygg fra innsiden og ut

IMG_2439

Tror du at ansatte som mistrives yter topp kundeservice? Eller klarer å gjennomføre ønskede endringer når de ikke har skjønt poenget? At et uinspirert arbeidsmiljø klarer å inspirere omverdenen? Det tror ikke jeg. I alle fall ikke over tid.

Hvorfor? Jo, fordi glade ansatte skaper glade kunder, og glade kunder skaper glade aksjonærer. I den rekkefølgen. Å bygge fra innsiden og ut er en forutsetning for å bli best over tid. Du må begynne med dine egne ansatte. Dette gjelder ikke minst i kunnskapsbedrifter, hvor menneskene utgjør hele verdien.

Likevel tenker de aller fleste bedrifter og ledere motsatt. De tenker først på neste kvartalsresultat og aksjekursen. Deretter på hvordan skaffe flere og større kunder eller kutte kostnader. Til slutt tenker de på sine egne ansatte. De tenker fra utsiden og inn. Disse bedriftene kan gjøre det ok og til og med godt, men de vil aldri bli best over tid.

Det er enklest å først tenke på det mest håndterbare, som salgstall og produktkvalitet. Disse er viktige, men de beste lederne er mer opptatt av å inspirere sine ansatte. De klarer å kommunisere tydelig hvorfor bedriften gjør som den gjør. Dette er også forfatter Simon Sineks hovedbudskap. Svaret er ikke å tjene penger, for det er et resultat. Med hvorfor menes dets hensikt eller formål. Hvorfor eksisterer selskapet? Hvorfor skal noen bry seg? Hvorfor står du opp om morgenen for å gå på jobb?

De beste får oss til å føle at vi hører til, er spesielle og føler oss trygge. De inspirerer oss. Vi ”bonder” med hverandre gjennom en følelse av felles verdier og tro. Vi kjenner det i magefølelsen. Vi kan ikke alltid rasjonalisere eller enkelt forklare hvorfor vi tiltrekkes et produkt, en ide, et budskap eller en virksomhet. Apple er et godt eksempel. Steve Jobs klarte å inspirere og motivere. Apple-produktene er ikke alltid best eller billigst, men det spiler ingen rolle. For Apple er tiltrekkende på et dypere nivå. Det samme gjorde Martin Luther Kings ”I have a dream”, som inspirerte en folkebevegelse. Det hadde ikke vært like inspirerende med ”I have a plan”, selv om oppgaven ville vært den samme.

For folk kjøper ikke hva du gjør. De kjøper hvorfor du gjør det. De tror på det du tror på. Dere deler verdier, selv om du kanskje ikke er bevisst at det er det som skjer. Så sett logikken litt til side. For du motiveres mest av følelser og verdier. Enten du er i rollen som ansatt, kunde eller privatperson, så tiltrekkes du av bedrifter, politiske partier og mennesker som tror på det du tror på. Klarer du derimot bare å kommunisere hva bedriften gjør og hvordan den gjør det, ender du opp med å konkurrere på pris, kvalitet og service. Du blir for intetsigende og lik alle andre.

Menneskeheten har overlevet fordi vi er i stand til å bygge kultur, ikke fordi vi er den sterkeste arten. Kultur er grupper av mennesker som kommer sammen rundt et felles sett av verdier og mening. Når vi deler verdier med andre skaper vi gjensidig tillit. Det gjør at vi stoler på hverandre, beskytter og hjelper hverandre. Vi setter bedriften foran oss selv. Uten tillit går vi på jobb og tenker primært på oss selv. Gjerne på bekostning av andre og ikke minst bedriften selv. Det kan være lønnsomt en stund, men ikke i det lange løp. Enhver bedrift vil over tid svekkes uten gjensidig tillit.

Det finnes ulike kulturer uten at den ene er bedre enn den andre. De er bare forskjellige. Du søker bedrifter som representerer en kultur du tiltrekkes av. Som representerer de verdiene du står for, som inspirerer deg.

La oss overføre dette til hvordan vi ansetter folk. De aller fleste velger ut basert på kvalifikasjoner som arbeidserfaring, utdannelse, personlige egenskaper og kompetanse. Men er det egentlig riktig måte å velge ut på? Er det den med de beste kvalifikasjonene som bør få jobben? Nei.

Det de beste lederne gjør er å lete etter de som passer bedriften best, basert på hvem som tror på hva de tror på. De ansetter ikke først og fremst på kompetanse, men på holdning. Og Ikke en hvilken som helst positiv holdning, for den kan vi alle fremskaffe i et intervju, men den som oppleves å være mest lidenskapelig om hvorfor bedriften gjør som den gjør. Se på Apple og Microsoft. To suksessrike bedrifter med helt ulik kultur og hvorfor. Den mest kvalifiserte programmerer vil blomstre hos Apple, men ikke hos Microsoft. Eller omvendt. Hvorfor? Jo, på grunn av kultur.

De beste bedriftene ansetter ikke flinke folk for å motivere dem. De ansetter motiverte folk og inspirerer dem. Vi mennesker er enten motiverte eller så er vi det ikke. Om vi ikke klarer å gi motiverte mennesker noe å tro på, noe som er større enn jobben de gjør, så vil de motivere seg selv til å finne en ny jobb og du blir sittende med hva som er igjen.

Så vet du egentlig hvorfor kunder og ansatte velger din bedrift? Tror du det er fordi den leverer best kvalitet, lavest pris eller service? Svarer du det, har du antagelig ikke peiling på hvorfor. Dette er en fascinerende erkjennelse. Og vet du ikke svaret på hvorfor kunder velger deg, vet du antagelig heller ikke hvorfor dine ansatte er dine ansatte.

Om du har som mål å bli best, så bygg fra innsiden og ut. Det gjør de beste. Forklar hvorfor bedriften din gjør som den gjør. Hvorfor du gjør som du gjør. Inspirer og tiltrekk deg ansatte og kunder som tror på det du tror på. Bygg en sterk kultur.

Gitt at du vil bli best da. Det er det jo ikke alle som har ambisjoner om. Har du?

Reklame

2 kommentarer om “Bygg fra innsiden og ut

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s