Hverdagsinnovasjonen angår deg

transforming-creativity-to-innovation

Tenker du at innovasjon bare er forskning og sært nerdearbeid? At når Norge sier vi skal satse på innovasjon, så er det noe avanserte greier som andre holder på med? At kreativitet er noe bare de ”kreative” holder på med? At dette ikke angår deg? For jo, det gjør det.

Mye av kreativiteten og innovasjonen skjer i hverdagen, på din og min jobb. Den skjer i brainstorminger, workshops og timesmøtene. Den skjer i små og store prosjekter. Hver dag. Uke etter uke. Unntaksvis ender den opp i priser og offentlig anerkjennelse. Oftest skjer den i det stille, internt eller sammen med kunder.

Med andre ord, du og jeg er mer kreative og innovative enn vi gir oss kred for. Kreativitet er ikke bare forbeholdt de ”kreative” i organisasjonen. Den kan skje i alt teambasert arbeid, hvor den drar på kompetansen og erfaringen til hver enkelt i teamet. For teamarbeid og møter er måten de fleste av oss jobber på for å løse interne og eksterne utfordringer. Sånn klekker vi ut nye ideer. Enten du skal finne måter å øke omsetningen på, effektivisere interne prosesser, trenger å utvikle et nytt produkt, skal lage et seminar eller lurer på hvordan du best kan kommunisere et nytt initiativ som engasjerer – så påbegynner du en kreativ prosess. Noen ganger leder kreativiteten til en innovasjon også, dvs. at ideen blir omsatt til et produkt eller tjeneste, om enn ikke alltid.

Dette er det viktig at vi blir mer bevisste. Hvorfor? Fordi vi har så mye mer å hente på å bli bedre på hverdagsinnovasjonen, både som enkeltpersoner, team, virksomhet og land.

Det bringer meg over til hovedutfordringen. Har du vært på en brainstorming eller workshop hvor det kom opp gode ideer, men som du aldri så eller hørte noe mer til? Hvor ofte er du i teammøter hvor en utfordring skal løses, uten klar agenda og mål? Som virker uforberedt og hvor tiltak er høyst uklare når møtet er slutt?

Dette er dessverre mer normen, enn unntaket, selv i 2015. Det er synd, og oftest helt unødvendig. Ja, vi opplever at vi har dårlig tid, så vi forbereder oss dårlig eller ikke i det hele tatt. Vi er halvkonsentrert under møtet, sikkert også fordi vi er dårlig forberedt, og dermed heller ikke tar eierskap. Vi fikler heller med mobilen eller lar tankene fly. Ut av møtet tenker vi at ”noen andre” tar ansvar og følger opp evt. ideer og forslag.

Tenk hva dette samlet koster oss, virksomheten og landet vårt av bortkastet tid? Vi bruker mellom 30-80% av arbeidstiden vår i møter og halvparten av disse vurderer vi som bortkastet. Hvordan har det seg at så mange dyktige mennesker er så dårlige på møtekultur? Tenk så mange møter du har og hvor mye du har å hente på å bli bedre på nettopp dette?

Ja, dette er en velkjent problemstilling, men hva om du knytter bevisstheten opp til hvor mye nettopp du i hvert møte kan bidra til den kreative prosessen?

Hvis hvert møte fører til at noe kan gjøres litt bedre, og følges opp slik at det faktisk gjøres litt bedre, da snakker vi. For mye av hverdagsinnovasjonen er knyttet til møtekulturen vår. Om vi anerkjenner dette, så må vi også begynne å bli bedre på nettopp – møter.

Ikke gjør innovasjon vanskeligere enn den behøver å være. Start med å heve møtekulturen et par hakk. Eksempelvis, slutt med å kalle inn til møter du ikke har tid til å forberede. Pass på tiden, så du vet du har tid til å oppsummere og forankre at alt er forstått før møtet er over. Fordeler tydelig ansvar videre og ikke lar møtet skli ut over avtalt tid. Så vedder jeg på at du, teamet og virksomheten din vil se resultater, både på topp- og bunnlinjen. Norge også, for den sakens skyld. Om ikke annet, så la dette være ditt bidrag til hva vi skal leve av etter oljen. For det spiller en rolle. Du spiller en rolle.

Så da er det bare å erkjenne at du er kreativ og kan bidra til mer innovasjon. Er ikke det en ganske inspirerende tanke?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s