Nordmenn gone paddle boarding

paddlem

Har du prøvd paddle boarding? Jeg prøvde det for første gang i dag. Det ga merkelig nok mersmak.

Aktiviteten har blitt en hype i USA, men for meg virket det litt kleint på avstand. Hva er det amerikanerne har funnet på nå? Vel, å si at amerikanere har funnet det på er en overdrivelse, selv om den moderne formen ble til på Hawaii på 40-tallet. Det er en tusenvis av år gammel transportform.

Selve utstyret ser ut som en blanding av padling i kajakk/kano og surfing. Brettet du står på ser ut som brettet til en vindsurfer, bare uten seilet. Åren ser ut som en lang kanoåre, med bare et blad og et håndtak i andre enden, og kan justeres til individuell lengde.

Vi fikk også levert ut de minste svømmevestene jeg noen gang har sett, se avbildet i blått over. Endelig en vest for meg. Den skal festes rundt livet, som en fanny pack. Jeg fikk solt meg på hele overkroppen og merket ikke at jeg hadde den på. Herlig. Om du mot formodning trenger å bruke den, drar du i den gule utløseren og vips – så har du en flyteanordning. Bare pass på at du ikke slår hodet i brettet i fallet og besvimer, for da drukner du. Vel, vel.

Etter å ha signert diverse papirer på at utleier fraskriver seg alt ansvar, inkludert drukning (typisk amerikansk), fikk vi en kjapp teoretisk innføring. Du kan enten stå på brettet eller sitte på knærne mens du padler. Mest krevende er det å stå. Det gir også best fart og mest variasjonsmuligheter.

Jeg ble virkelig overrasket over hvor bra trening det var, ikke minst for kjernemuskulaturen. Å padle stående krever balanse, mye core og armer. Selv tærne får kjørt seg gjennom å gripe konstant etter balansen på det ruglete brettet. Anklene også. Mange uvante bevegelser. I motsetning til vanlig padling i kajakk eller kano, får du virkelig brukt hele kroppen. Det var noe av det jeg likte best. Stand Up Paddle boarding (SUP) kvalifiserer absolutt til trening om du tar i litt og aktiviserer hele kroppen, slik vi ble instruert. Samtidig kan det også, som i en kajakk, gjøres i kosetempo hvor naturen, nærheten til vannet og stillheten nytes.

Selv som nybegynner kan du fint la være å falle i vannet, med mindre du prøver deg på de mer teknisk utfordrende stilene. For mulighetene er forbausende mange på brettet. Vi var med på en workshop på hele tre timer og gikk igjennom et stort repertoar. Det var en god investering. For uten den tror jeg det ville blitt litt kjedelig og ensformig.

Jeg hadde lite lyst til å falle i vannet, da det så forurenset ut. Usj. Så jeg unngikk de mest krevende balanseøvelsene for ikke å risikere å ende i vannet. Vi var på Potomac River, elven som bl.a. går mellom Washington DC, Maryland og Virginia. Vi så bokstavelig talt tre amerikanske stater samtidig mens vi padlet. Uvirkelig å tenke på. Instruktøren insisterte på at elven var ren nok til å svømme i, i alle fall i den delen vi var i. Over 90% av regionens drikkevann kommer herfra. Når du ser ned i vannet, har du derimot snaue 10 centimeters sikt. Drikkevann? Denne hyppig brukte vanntransportåren forbi hovedstaden innbyr ikke til bading eller drikking av noe slag. Ikke rart alle kjøper vann på flaske. Når instruktøren i tillegg bekreftet at hun hadde sett slanger i vannet en gang, dog bare nattestid, ble fristelsen enda mindre..

Samtidig, når alle andre i gruppen hadde tatt utfordringene med de mest krevende øvelsene – som garanterte bading før mestring – måtte jeg bare gi etter. Ikke bli våt på shortsen fordi det er så styrete å skifte etterpå? Hallo. Lev litt da, Henriette. Selv sønnen min, som påstår at han har vannskrekk, hoppet uti gjentatte ganger og holdt på å knuse moren sin i såkalte ”pivot turns”. Du står bakerst på brettet, slik at fronten tipper opp i luften, mens du snur raskt på brettet med åren. Det kunne jeg ikke ha noe av. The game is on, junior!

Paddle boarding er noe for hele familien og alle nivåer. Der vi var, var den nedre grensen åtteåringer. Det er både bra trening, kos, naturopplevelse, kontakt med vannet og moro. Ikke bare lærte og opplevde jeg noe nytt, jeg utfordret min egen komfortsone. Ja, det ser kanskje litt kleint ut og vinner neppe prisen for årets kuleste sport, men hva spiller vel det for noen rolle?

Reklame

En kommentar om “Nordmenn gone paddle boarding

  1. Så gøy med Sup treningen. Har kjøpt brett men ikke fått med meg alt man kan gjøre. Har ikke funnet kurs på det her hjemme. Dette må jeg lære mer om!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s