Vi ser ikke verden slik den er. Vi ser den slik vi er.

559061

Har du sagt noe velmenende og opplevd at mottakeren reagerer på en helt annen måte enn du forventet? Eller at du har blitt såret uten å være sikker på om det var meningen å såre? Har du sagt noe innsiktfullt uten å få den anerkjennende responsen du håpet på?

Det har jeg. Jeg fascineres gang på gang av hvordan flere personer kan sitte i samme møte og ha forskjellige oppfatninger etterpå av hva som egentlig ble sagt og gjort. På tross av at de nøyaktige samme ordene ble hørt og kroppsspråk observert. Om hvordan jeg kan oppfatte et budskap på en annen måte enn avsender mente. Eller omvendt, at jeg mente å uttrykke et budskap som ble oppfattet på en annen måte hos mottaker enn jeg forventet. Hvorfor skjer dette?

Hovedårsaken er at alle mennesker har et unikt sett av erfaringer. Disse gjør at vi ser verden forskjellig. Sagt på en annen måte, ingen av oss ser verden likt. Du styrer helst unna en kollega, mens jeg søker henne. Kanskje kunden lytter til deg, men ikke til meg? Du digger reklamefilmen. Jeg registrerte den ikke en gang. Det ene politiske budskapet traff beslutningstageren, mens det andre var skivebom.

Enhver setting, ethvert budskap, enhver person vil bli oppfattet litt forskjellig fra person til person. For ingen av oss har hatt identiske erfaringer gjennom et helt liv. Ikke er vi nødvendigvis i samme humør heller. Hver dag har du ulike opplevelser både på jobb og privat, og summen av disse opplevelsene gjør deg til den personen du er. En person i stadig endring. En person med stadig flere erfaringer som preger deg og danner grunnlaget for hvordan du vurderer situasjoner, tar beslutninger, leser andre og responderer.

Har du reflektert over dette? Hvis ikke, kan det vært lurt å begynne nå. For hver gang du har en interaksjon med et menneske, hver gang du opplever noe, hver gang du utrykker noe, er dette et resultat av hvordan du ”ser” verden. Like viktig, hvordan andre ”ser” deg og lagrer denne subjektive informasjonen. For ingen av oss klarer å se omgivelsene våre helt objektivt. Selv når vi prøver. Det er en illusjon.

Det er sagt av visere mennesker enn meg at verdien av kommunikasjon ligger i responsen den får hos mottaker. Det er mye klokskap i den setningen. Nøkkelen ligger i å klare å se verden med mottakerens ”briller”. Først når vi lykkes med det, kan vi virkelig kommunisere godt og effektivt.

Poenget er ikke å mestre dette til enhver tid. For det er en nesten umenneskelig oppgave. Poenget er å være oppmerksom på at dette faktisk skjer. At det skjer hele tiden. Hver dag.

Kunsten er å bli mer bevisst hvordan du selv opptrer, hva du sier, måten du sier det på – og ikke minst, overfor hvem. Være deg selv mer bevisst. Øk din selvinnsikt, din selvledelse.

Kunsten er å se verden med den andres «briller», for å øke sannsynligheten for at det du kommuniserer blir oppfattet på ønsket måte. At du faktisk får den responsen du ønsker. For kommunikasjon er noe av det viktigste du mestrer som menneske. Det er avgjørende for å nå dine mål.

Så neste gang du har et viktig budskap du ønsker å formidle, tenk igjennom på forhånd hvilke briller mottakeren har. Gjør hjemmeleksen din. Vær interessert, lytt, observer, analyser. Gjør research om nødvendig for økt innsikt. La denne innsikten forme ditt budskap og hvordan du kommuniserer det. Den investeringen får du igjen for. Garantert.

Å bli bedre på å kommunisere godt gir deg merverdi i alle relasjoner. Enten det er jobb eller privat. For vi ser ikke verden slik den er. Vi ser verden slik vi er.

Reklame

2 kommentarer om “Vi ser ikke verden slik den er. Vi ser den slik vi er.

  1. Veldig bra skrevet. Relasjonskompetanse er et viktig tema innen ledelse.
    Håper mange ledere leser dette, og reflekterer mere rundt dette viktige temaet.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s