Intervju i Blikks serie «Lesber med makt»

IMG_2198

DRESSKLEDD FOR KAMP

Næringslivsleder Henriette Grønn (47) har aldri mannet seg opp til noe som helst.

Tekst: Linn Kristin Nordseth. Foto: Helle Aasand

AKTUELL: har nettopp startet rådgivingsbyrået Business is Personal

Næringslivsleder og rådgiver Henriette Grønn har jobbet i både Microsoft, First House og Geelmuyden Kiese. I 2014 var hun blant de best betalte lederne i kommunikasjonsbransjen i Norge. Nå har hun tatt spranget ut i det uvisse og startet for seg selv i gründervirksomheten Business is Personal.

SIN EGEN SJEF

– Jeg valgte å starte for meg selv som rådgiver i fjor høst etter å ha vært i en rekke jobbsamtaler om lederjobber. Det dukket opp flere rådgivningsforespørsler underveis, og plutselig jobbet jeg som rådgiver på heltid. Hva det utvikler seg til etter hvert, gjenstår å se, sier Grønn, som forteller at høsten var en modningsprosess hvor hun forsøkte å identifisere hva hun brenner aller mest for. Hun sier til Blikk at det er flere mulige veier videre, og at hun har hatt mange givende kaffekopper med gode sparringspartnere.

– Konklusjon er at jeg brenner for ledelse og kommunikasjon, som for meg er to sider av samme sak. Samfunnet har et stort behov for flere gode ledere. Når verdens CEOs blir spurt om hva de mener er sitt største behov fremover, svarer de: Flere ledere. Det skal jeg gjøre mitt for å bidra til. Det er min misjon og samfunnsoppdrag. Jeg skal fremme ledelse og spille andre ledere gode. Per i dag bistår jeg flest kvinnelige ledere. Det er ikke bevisst, men neppe tilfeldig, forklarer næringslivslederen. Hun tror på en ”mykere” lederstil fremover hvor EQ går foran IQ. Samfunnet skriker etter mer emosjonell og relasjonell ledelse. Mennesker ledes best relasjonelt, og kvinner er stereotypisk sterke på denne type ledelse, mener Grønn.

– Den autoritære ledermodellen er utdatert, sier Grønn. Ansettelsen av nok en mannlig konsernsjef i Telenor er et eksempel på hvor lang vei vi har å gå med tanke på andelen kvinnelig ledere i norsk næringsliv i dag, sier Grønn. Hun sikter til da Telenor i fjor fikk sterk kritikk fra blant andre skipsreder Elisabeth Grieg for å ha ansatt nok en mannlig konsernsjef i Sigve Brekke, og for å ha kun tre kvinner i en ny konsernledelse bestående av 21 personer.

AMERIKANSK MENTALITET

For Henriette Grønn er det ”the sky is the limit” som gjelder, med amerikansk aksent. Hun jobber, trener, spiser, jobber litt til og sover. I den rekkefølgen. Så gjentar hun ritualet. Hele tiden med hensikt om å finpusse øyeblikkets utgave av seg selv.

– Jeg har lyst til å bli den beste leder og lederrådgiveren jeg kan bli. Jeg tror ikke på fasitsvar. Jeg har dem i alle fall ikke. Det handler om å ta så kvalifiserte beslutninger som mulig, sier Grønn, som ønsker å utfordre det konvensjonelle synet på lederskap og utfordre ”quick fix-ene”. Hun har en grunnholdning om at hun alltid kan bli litt bedre, strekke seg, søke etter kunnskap og nye innfallsvinkler, dele erfaringer og høste av det hun erfarer.

– På mange måter er jeg en pragmatisk nerd med sterk drive. Jeg må fordype meg og jeg går all in, sier næringslivslederen, som trekker frem to rollemodeller som har betydd mye for henne. Sheryl Sandberg, Facebook-sjefen som har skrevet boken Lean in om kvinnelig lederskap, og ikke minst Hillary Clinton.

– Jeg er stor Hillary-fan og har fulgt henne siden forrige valgkamp. Selv verdens mektigste kvinner sliter med å ta plassen blant gutta. Dette er ting vi aldri må slutte å snakke om. Vi må ikke vegre oss for å ta plass. Samtidig må vi som kvinner løfte hverandre frem, Når jeg opplever at kvinner er kvinner verst, blir jeg provosert, utdyper hun.

TRYGG OG ÅPEN

Selv om Henriette Grønn er så tydelig på lesbiskheten sin som det en kommunikasjonsdrillet, kvinneelskende kvinne kan være, omtaler hun seg sjelden som lesbisk.

– Jeg er sammen med kvinner og sånn er det. I den grad jeg kan bidra til å redusere fordommer gjennom min åpenhet, så er det flott. Jeg er stolt av den jeg er. Om du som lesbisk har muligheten til å være en rollemodell for andre, så bør du være nettopp det. Se på Ellen DeGeneres i USA. For en reise hun har vært med på, fra å bli kastet ut av sin egen sitcom fordi hun sto frem, til å drive sitt eget suksessfulle talkshow, sier Grønn.

Selv om hun som kvinnelig, lesbisk leder har vært en dobbel minoritet i næringslivet, har hun ikke møtt fordommer eller blitt diskriminert.

– Det overordnede svaret på det spørsmålet er nei. Men så har jeg vært veldig trygg og åpen om min egen legning siden jeg var ung. Jeg tror det har gjort det enklere, sier Grønn, som tror det var først på ungdomsskolen hun skjønte at hun likte jenter.

– Jeg har hatt sex med menn også, men helt uten romantiske følelser. Jeg blir bare forelsket i kvinner. Jeg husker da jeg var 18-19 år og sirklet rundt kvartalet på Metropol. Det var så spennende! Jeg husker miljøet som hardt. Jeg har faktisk drevet Oslos største skjeive nattklubb selv også, for dem som husker SOHO.

Ifølge Grønn er det både fordeler og ulemper ved å falle utenfor maktspillet mellom heteroseksuelle kvinner og menn.

– På jobben skrur jeg av alle seksuelle antenner. Jobb er for meg en veldig hetero arena. Jeg har også blitt kalt Jeanne D’Arc fordi jeg tar plass. De klassiske hersketeknikkene funker dårlig på meg, selv om jeg stadig opplever dem. Samtidig har jeg sikkert mistet noe ved å mangle manneradar også. Du blir en outsider. Akkurat det kan nok virke truende på noen menn, sier Grønn.

– Vi må slutte med båsene våre. Jeg sluttet å gå i kjole for lenge siden og går heller i en feminin dress i selskap. I powersuiten er jeg i mitt ess og føler meg mye mer sexy enn i kjole. Men jeg er verken butch eller femme, jeg er meg selv.

VISE SÅRBARHET

For å være en god leder må du tørre å vise selektiv sårbarhet. Det gir grobunn for åpen dialog og gjensidig læring, mener Henriette Grønn. Sårbarhet er et tema hun har reflektert mye over de siste årene.

– I romjulen skrev jeg et innlegg på bloggen min ”skjevtblikk” om det å ha det vanskelig og ikke være alene om det, om at vi alle på et eller annet tidspunkt famler i blinde her i livet. Det var et personlig innlegg. Et innlegg som var ment som en slags hjelpende hånd. Aldri har jeg fått så mye positiv respons som etter det innlegget, sier næringslivslederen, som mener at det å vise sårbarhet er den største formen for mot, og da er det ikke den politisk korrekte sårbarheten hun sikter til.

– Etter å ha levet et etablert liv lenge, har jeg vært gjennom de tre tøffeste årene i mitt liv, med kriser på mange arenaer samtidig. Når du står midt oppi det, så klarer du ikke å lære noe. Det er først etterpå læringen kommer. Den brutale læringskurven har vært i grenseland av hva jeg tåler, men jeg håper jeg har kommet styrket ut av det. Jeg har blitt mer fryktløs og forhåpentligvis klokere. Og ikke minst tydeligere på hva som er viktig for meg og hvem jeg er, sier Grønn, som tror hun vil lede så lenge hun lever.

– Det er krevende å være leder og det er ingen vei utenom hardt arbeid. Men jeg brenner for det, trives med utfordringer og stort ansvar. Det er så mye jeg har lyst til, så vi får se hvor jeg ender opp, sier Henriette Grønn.

Intervjuet er publisert etter tillatelse fra Blikk.

Reklame

En kommentar om “Intervju i Blikks serie «Lesber med makt»

  1. Så inn i granskauen godt skrevet Henriette.and – definitely to the point! Og – din formuleringsevne overgår til de grader hva faderen noen gang har vært istand til å prestere! OK – for ikke å legge meg helt flat – kanskje med noen unntak da?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s