La fagbokhøsten komme

CE81B41A-F9B1-459C-8D46-ABA85071D905.jpg

Etter en bloggferie er jeg nå klar for en høst med mange herlige bøker om ledelse og kommunikasjon i vid forstand. I dag kliner jeg til med to blogger for å komme ut av startblokken.

Det finnes ikke noe mer motiverende enn å lære av andres erfaringer for å bli stadig bedre. I tillegg til gode samtaler, teamarbeid og observasjon, er bøker en fin måte å få økt innsikt via andre på.

Det er som med trening. Det er ikke alltid bokkonsetrasjonen er på topp, men når vi kommer inn i vanen gjennom selvdisiplin, så leser vi både når vi er motivert og umotivert. Det gir langsiktige resultater. Det handler om å bestemme seg for at dette skal jeg prioritere og bli god på.

Læring og deling gjør oss bedre til å spille andre gode. Det gjør oss til stadig bedre ledere og mennesker. For ingen blir noen gang utlært. Vi kan alltid bli bedre. Ledelse er et komplekst fag og det finnes få fasitsvar.

Jeg tror at den viktigste forutsetningen for å bli en god leder er et brennende ønske om nettopp det. Altfor mange har ikke tydelige ambisjoner om å bli gode ledere, selv ikke de med ledertitler. For mange tror også de allerede er så gode ledere at de ikke trenger å utfordre seg selv på hvordan de kan bli bedre. Undersøkelser viser at det er mange dårlige ledere som tror de er gode ledere. Vi har en tendens til å overvurdere oss selv.

Jeg spurte publikum i salen her forleden om hvor mange som så seg selv som ledere (gode ledere) og sjefer (dårlige ledere). Halvparten i salen så seg selv som gode ledere. Kun to var modige nok til å si at de var dårlige ledere. Det vitner om god selvinnsikt. Kanskje de to som sa de var sjefer, egentlig var to av de beste lederne i rommet? For selvinnsikt og mot er to viktige lederegenskaper.

Skal vi sammen klare å bygge flere gode ledere i dette landet, noe vi har behov for, må vi begynne med oss selv. Vi må være tøffe nok til å erkjenne at vi alltid kan bli bedre og søke lærdom fra andre. Videre må vi se ledelse som en egen kompetanse og fag, på linje med andre fagdisipliner. Vi må finne stolthet, identitet og ambisjoner i ledelse. Det har ingenting med lønn og status å gjøre. Det er en indre drive på å bli stadig bedre.

Uansett hvilken fagdisiplin du har i bunn, så må du sette ledelse på topp om du vil bli en god leder. Det holder ikke å være god i et annet fag.

Jeg er eksempelvis jurist og har mye annen fagkompetanse. Denne har jeg valgt å nedprioritere å bli best på, fordi ønsket om å bli best på ledelse er sterkere. Jeg har til og med laget min egen visjon, misjon og verdier, fordi jeg må leve som jeg rådgir. Min visjon er å fremme god ledelse. Det skal jeg gjøre gjennom å spille andre gode. Mine verdier er integritet, mot og personlig. Det styrer ikke bare prioriteringene, også nedprioriteringene. Ingen kan være god på alt.

Hva har du et brennende ønske om å bli god på? Er det ikke ledelse, så ikke sitt i en lederjobb.

Har du laget din visjon og mål? Hvis ikke anbefaler jeg å gjøre det, fordi det vil gjøre det tydeligere å prioritere hva du skal bruke tiden din på for å nå målet. Om du ikke vet hva målet er, sett deg et personlig jobbmål. Ellers er det ikke godt å si hvor du havner.

Ledelse handler ikke om titler og alle kan lære seg det, bare du vil det nok. Det finnes mennesker med ledetitler som ikke er ledere, og mange uten tittelen som er det. I de beste virksomhetskulturene opptrer alle som ledere, uavhengig av titler.

Walt Disney så alle som ledere og forventet at de tok ansvar og tenkte som eiere. Neste blogginnlegg handler om ham og det historiske selskapet han bygget, The Walt Disney Company. Innlegget baseres på en bok kombinert med egne erfaringer.

Jeg ønsker å slå et slag for fagboken som et supplement til annen læring. Vi behøver ikke å ha et formelt studie for å lese fagbøker. Jeg motiveres veldig av læring, men har over 200 vekttall og nedprioriterer å være student på heltid i denne fasen av livet. Det betyr ikke at jeg ikke kan lese og lære. Bøkene ligger der og hvem som helst kan kjøpe dem, ikke bare de som har det som pensum. Kjøp lydbøker om du foretrekker det. Jeg har alltid noen lydfagbøker liggende i bilen når jeg skal på langkjøring.

Gjennom bøker får vi tilgang til erfaringer fra de beste lederne og virksomheter i verden. Ikke til forkleinelse til egne kolleger i hverdagen, for mesteparten av læringen skjer på jobb. Men er det ikke fantastisk at vi også kan lære av de beste som vi ellers ikke har tilgang til?

La fagbokhøsten begynne.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s