Lynkurs i Oslos innvandrermiljø. Terningkast: 5

17

Jeg er født og oppvokst i Oslo, og har bodd i byen i 96% av livet. Likevel kjenner jeg bare deler av min egen hjemby. Enda mindre vet jeg hva det vil si å være innvandrer her. Den siste måneden har det gått opp for meg hvor lite jeg egentlig vet. Ikke en dritt.

Tilfeldighetene gjorde at jeg leste Tante Ulrikkes vei og To søstre (bedre sent, enn aldri) i sommerferien, etterfulgt av NRK-serien «17» , som sender siste episode av første sesong i dag. Alle tre handler om det samme: Innvandrermiljøet i Oslo Øst, nærmere bestemt Groruddalen. Særlig handler de om det å være ungdom og vokse opp i en segregert del av Oslo.

Begge bøkene fortjener terningkast fem. Tante Ulrikkes vei trengte litt tilvenning pga språket, og To Søstre tålmodighet pga lengden, men begge er solide. Nettopp det at de er så ulike i formidlingen av samme tema, gjør at de utfyller hverandre.

Tv-serien «17» står til terningkast seks. Jeg slukte den i et jafs. Klarte ikke å stoppe. Litt som Skam, som den også har tydelige paralleller til. Da hovedpersonen følte at Stovner var kjærlighet, mens Oslo Vest og en penthouse i Bjørvika virket kald, så skjønte jeg ham godt. Selvsagt ser byen slik ut for ham. Så annerledes Oslo ser ut, helt avhengig av hvilken byboble vi lever i.

Men det er kombinasjonen av disse tre som virkelig gjorde inntrykk. De utgjør et lynkurs i Oslos innvandrermiljø. Jeg opplever å ha lært mer om innvandrermiljøet i Oslo gjennom denne trioen, enn jeg har gjennom alt av nyheter og annen samfunnsinfo over de siste tiår. Om det noe som øker innsikt, forener og reduserer fordommer, så er det nettopp levende formidling som dette.

Om du ikke har lest bøkene eller sett serien på nrk.no/tv, så anbefaler jeg dem på det varmeste – og helst i samme åndedrag.

En særlig takk til NRK, som produserer så mye banebrytende og meningsfull tv. Vi er heldige.

#OsLove #kæbe #schpaa

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s